Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nezabudnuteľná postava Jozefa Kronera sa vrátila: V Sabinove odhalili sochu Tóna Brtka
Zdielať na

Nezabudnuteľná postava Jozefa Kronera sa vrátila: V Sabinove odhalili sochu Tóna Brtka

SABINOV / Mesto Sabinov má novú sochu. Pred symbolickým obchodom na korze odhalili v životnej veľkosti podobu Tóna Brtka. V oskarovom filme Obchod na Korze, ktorý sa nakrúcal práve tam, stvárnil túto dnes už legendárnu postavu Jozef Kroner.

55 rokov staré zábery z udeľovania prestížnych filmových ocenení. Kým sa Oscarový film na motívy skutočného príbehu z prostredia Slovenského štátu rozhodli filmári nakrútiť v Sabinove, prešli viaceré miesta.

"Najvhodnejšie mesto na exteriéry sa hodilo Sabinov, kvôli tomu, že sa tu zastavil čas. Za 22 rokov sa tu nič zásadné neudialo z hľadiska architektúry socialistického realizmu, " povedal hovorca mesta Juraj Vrábel.


Zábery z filmu dodnes pripomína virtuálny chodník, ktorý pomocou QR kódov odhaľuje konkrétne miesta nakrúcaných scén. Filmári ešte viac vrátili námestie do časov Slovenského štátu a toho, ako gardy napomáhali so židovským transportom. Mementom na to je odteraz aj socha filmového Tóna Brtka.

Zlatú sošku získal film nemalou mierou aj vďaka excelentnému hereckému výkonu Jozefa Kronera. Po zlatej soške tak film bude pripomínať aj bronzová socha v životnej veľkosti.

"Dôležité je, že tá socha vznikla, a že nám pripomína film, ktorý ukazuje naše najbolavejšie obdobie slovenských dejín," opomenula herečka a dcéra oskarového herca, Zuzana Kronerová.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy