Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Príbeh pani Violy, ktorá prežila štyri koncentračné tábory, je už aj na divadelných doskách
Zdielať na

Príbeh pani Violy, ktorá prežila štyri koncentračné tábory, je už aj na divadelných doskách

SPIŠSKÁ STARÁ VES / Príbeh pani Violy, ktorá prežila štyri koncentračné tábory, je už aj na divadelných doskách. Kniha Veroniky Homolovej Tóthovej zaujala zamagurskych divadelníkov natoľko, že sa rozhodli prerobiť ju na monodrámu. Emotívna premiéra dala zabrať hlavnej postave, ktorá smutný príbeh rozpráva.

Malé pódium zamagurského divadla Ramagu, a ňom sa odohráva 90 minútový veľký príbeh Mengeleho dievčaťa.


Keď si principál divadla prečítal knižnú podobu, vedel, že tento príbeh sa musí na doskách jeho divada odohrať. "Keď som ju dočítal tak som si povedal, že z tohto musí vzniknúť monodráma, a tak sme začali stretli sme sa pochopením a nadšením," vyslovil Lukáš Marhefka.

​Na pódiu desiatky párov topánok a každý z nich má svoj príbeh. Rozpráva ho jedna herečka. 17 stránový scenár sa učila dlhé mesiace. "Ja som sama prekvapená z toho, ako ma to vzalo, ja som sa už v polovici predstavenia premáhala, aby som sa nerozplakala," uviedla Simona Marhefková.

"Chvalabohu, že mám tu čiernu masku , lebo darmo, to sú tak silné veci, že ja tiež plačem za tým, len to nie je chvalabohu vidieť,"  povedal herec divadla Ramagu Zdenko Dudžák.

Autorka knihy Veronika Homolová Tóthová spolu s pani Violou na začiatku ani len nedúfali, aký úpech bude kniha mať.

"Mňa veľmi potešilo, keď ma oslovili s tým nápadom, aby z knihy vznikla monodráma, pretože je to presne to, čo sme chceli, a to, že príbeh pani Viloy a jej milovaných blízkych bude žiť v tejto podobe," vyslovila autorka knihy.

"Verím, že bude rásť, že sa obohrá a že sa bude hrať," zaželala režisérka divadelnej monodrámy Jana Ovšonková.


Najsilnejším momentom pre herečku bola scéna z Osvienčimu, hovorí o nej ako o najnáročnejšej časti v celej jej hereckej kariére. "To nie je vymyslený príbeh, to sa naozaj stalo. Ešte žijú 2 dcéry Violy aj ich vnuk, ktorí nám boli veľmi nápomocní. Aj kvôli tomu som sa snažila podať to tak, ako najlepšie viem," uzavrela herečka Simona Marhefková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy