Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kňaz dal vypnúť elektrinu v kaplnke vraj, aby šetril. Kostolník hovorí, že ľudia sa na to skladali
Zdielať na

Kňaz dal vypnúť elektrinu v kaplnke vraj, aby šetril. Kostolník hovorí, že ľudia sa na to skladali

GÁPEL / Veriaci z obce Gápel v prievidzskom okrese sa dostali do sporu s miestnym kňazom. Nahnevalo ich to, že im dal odpojiť elektromer v kaplnke. Miestni tvrdia, že ju sami postavili a platili náklady na energie. Biskupstvo zasa tvrdí, že za elektrinu platila fara.

Pán Streďanský sa stará o kaplnku v Gápli desiatky rokov. Je to jediné miesto, kde sa konajú bohoslužby a miestni sa sem chodia modliť. Najnovšie im tu dal kňaz odmontovať elektromer. "Ja to beriem ako trestný čin. On sa tu robí viac ako Bohom," tvrdí kostolník Vladimír Streďanský. 

Kňaz sa k prípadu vyjadriť nechcel

Povedal nám, že k tomu už nie je čo povedať. Oslovili sme preto biskupský úrad. "Elektrina bola v kaplnke odpojená z dôvodu, že v kaplnke sa nekonajú pravidelné sv. omše, a ak, tak za účasti minimálneho počtu veriacich, nie je tam uchovávaná Najsvätejšia Sviatosť, a vynakladanie finančných prostriedkov farnosti zvlášť počas pandémie by tak bolo neefektívne," informuje hovorca Nitrianskeho biskupstva Tibor Ujlacký. 

Veriaci tvrdia, že všetky náklady spojené s kaplnkou si hradia sami

"Náklady spojené s elektrickou energiou neboli uhrádzané priamo veriacimi, ale prostredníctvom farského úradu vo Valaskej Belej," hovorí Ujlacký. "Ja som mu každý mesiac dával na elektriku," tvrdí Streďanský. 

Veriaci sa so situáciu nedokážu zmieriť

Biskupstvo argumentuje aj tým, že kaplnka nie je oficiálne zapísaná v katastri. "Navyše elektrická inštalácia, ako aj stavba kaplnky nie sú v súlade s platnou legislatívou," informuje Ujlacký. "Na to je geometrický plán, papiere, len sme razítko nedostali," hovorí Streďanský. "Kaplnku si stavali obyvatelia sami, svojpomocne, pokiaľ budú chcieť ju zlegalizovať, tak im budeme nápomocní," hovorí starosta obce Valaská Belá Miloš Cúcik. 

Spor sa vyhrotil natoľko, že kňaz tu odmieta slúžiť omše

Pán Streďanský sa so situáciou nedokáže zmieriť. "Ja som sa z toho zrútil, som bol v nemocnici," tvrdí Streďanský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy