Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Záplavy a poistenie nehnuteľností: Ako správne postupovať, aby ste jedného dňa nič neľutovali?
Zdielať na

Záplavy a poistenie nehnuteľností: Ako správne postupovať, aby ste jedného dňa nič neľutovali?

SLOVENSKO / Na Slovensku je proti živlom poistených len približne 38 percent domácností. Ľudia sa spamätajú väčšinou až vtedy, keď je neskoro.

V roku 2021 prišlo na viacerých miestach Slovenska po prívalových dažďoch k povodniam

Rudnom sa prehnali záplavy v polovici mája, ľudia sa z nešťastia spamätávajú doteraz. Ani po troch mesiacoch nemá obec pitnú vodu, v Rudne nie je kanalizácia a studne sú plné bahna. Domáci sú odkázaní na cisterny s pitnou vodou. "To bol moment, chceli sme auto preparkovať, ale už sa to nestihlo," hovorí obyvateľ obce Peter Jánošik. 

Pre mnohých je útechou rýchla pomoc poisťovní

Zamestnanci boli v obci už na druhý deň po záplavách. "Keď si zoberiem lokálnu povodeň, záplavu, ako boli možno na Hrone v poslednom období, tak hneď na ďalší deň nám klienti nahlásia stovky škôd, každý deň to pribúda a potom sa tie čísla vyšplhajú na niekoľko tisíc," informuje hovorkyňa Allianz-SP Lucia Strnad Muthová. 

"Boli domácnosti s poistením a boli spokojní. Voda poškodila interiéry, zničila elektroinštaláciu, podlahy a bolo to vykryté. Aj samotní občania povedali, že sú spokojní a to teda nie vždy sa stáva," tvrdí starosta obce Marián Šurjanský. 

Poisťovne upozorňujú, že stačí iba pár rokov od uzavretia poistnej zmluvy a poistka už nemusí pokryť všetky škody. "V každom prípade odporúčam z času na čas sa na to poistenie pozrieť a zistiť, či tá poistná suma, ktorá je tam napísaná, tak by mi stačila na obnovenie nehnuteľnosti," hovorí Muthová. 

Poistná suma by mala zodpovedať aktuálnej hodnote majetku

Rokmi totiž môže byť cena nehnuteľnosti vyššia. Jej hodnotu môže navýšiť aj rekonštrukcia. "Takisto ak riešime aj poistenie domácností, to znamená tých všetkých hnuteľných vecí, ktoré si tam prikupujeme zveľaďujeme si tú domácnosť. Tá hodnota nám rastie, v každom prípade treba si tú poistnú sumu upravovať," hovorí Muthová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy