Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Za výstavbu cesty bojovali samosprávy aj miestni 20 rokov. Dokončenie nového úseku R2 sa predĺži
Zdielať na

Za výstavbu cesty bojovali samosprávy aj miestni 20 rokov. Dokončenie nového úseku R2 sa predĺži

BRATISLAVA / Tešili sa, ale s tou radosťou ešte budú musieť čakať. Po kontrolnom dni na stavenisku je jasné, že výstavba rýchlostného úseku R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce sa predĺži. Podľa plánov mali stavbu odovzdávať už v týchto dňoch. Samosprávy aj miestni aktivisti za výstavbu tejto cesty bojovali 20 rokov.

Už v auguste 2021 mal byť dokončený 13,5 kilometrový úsek R2-ky. Vodiči si ale budú musieť ešte niekoľko mesiacov počkať.

Zhotovitelia požiadali Národnú diaľničnú spoločnosť o predĺženie lehoty do jesene budúceho roka. Presný dátum bude známy až po podpise dodatku. "Samozrejme, že nás to trošku sklamalo, ale veríme, že to nejako dotiahneme do úspešného konca," povedal obyvateľ Lovinobane a aktivista Milan Alberti. Na výstavbe sa denne podieľa 300 až 400 zamestnancov a desiatky ťažkých strojov. Práce tu nezastali ani počas pandémie. Dôvody nedodržania zmluvného termínu sú v tomto prípade iné. "Pod nutnosť predlžiť výstavbu sa podpísali predovšetkým nesúhlasné stanoviská správcov prekládok liniek nízkeho a vysokého napätie a plynovodov, a preto sme museli vypracovať a zrealizovať nové technické riešenia," informovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Eva Žgravčáková. 

Rozpočet je viac ako 127 miliónov eur, výstavba je financovaná zo štátneho rozpočtu. Na takmer 14 kilometrov úseku, ktorý prechádza katastrálnym územím šiestich obcí, bude 11 mostov, 6 protihlukových stien, 8 zárubných či oporných múrov. "Z 11 mostných objektov je zrealizovaných 5 a na ďalších postupne budujeme podperné a nosné konštrukcie mostov. Na stavbe aktuálne realizujeme práce na cestnom telese – násypy, odkopy zeminy, oporné múry, priepusty," uviedla hovorkyňa Eva Žgravčáková. "Sme bojovali za túto R2 asi 20 rokov. Máme veľký záujem, aby sa to dokončilo. Očakávame viac pracovných miest, lebo máme tu priemyselný park, máme tu magnezitku," konštatoval aktivista Milan Alberti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy