Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tragédia vo Vysokých Tatrách: Horolezec zahynul po niekoľko stometrovom páde z hrebeňa
Zdielať na

Tragédia vo Vysokých Tatrách: Horolezec zahynul po niekoľko stometrovom páde z hrebeňa

VYSOKÉ TATRY / Tridsaťsedemročný poľský horolezec sa už domov z lezeckej túry nikdy nevráti. V sobotu, 7. augusta, popoludní zahynul pod Žabím koňom vo Vysokých Tatrách. Urobil fatálnu chybu a vyše 200-metrový pád nemal šancu prežiť.

Horskí záchranári prijali hlásenie od náhodných svedkov, ktorí horolezca videli. Informácií mali záchranári málo. "Informácie boli strohé, bol nahlásený iba ten pád, nič viac sme nevedeli," povedal záchranár Daniel Mahdal. Požiadali o pomoc kolegov z leteckej záchrany. Medzitým sa dozvedeli, že muž mal spadnúť do Mengusovkej doliny. Presné miesto museli nájsť.

"V podstate sme urobili jeden nálet okolo hrebeňa a bolo to tam viacej horolezeckých družstiev. Pri druhom nálete sme videli telo nebohého pod stenou Žabieho koňa," informoval záchranár Mahdal. Horských záchranárov pustil operátor z vrtuľníka pomocou palubného navijaka priamo k horolezcovi. Pri ňom už stál jeho kamarát - nezranený spoluhorolezec. "Záchranárom sa podarilo poľského horolezca z terénu evakuovať pomocou palubného navijaka a previezť do Starého Smokovca," uviedla hovorkyňa Zuzana Hopjaková. Horskí záchranári doviezli telo horolezca do márnice, kde ho odovzdali polícii. 
Najsmutnejšie na celej tragédii je to, že on sám urobil osudovú chybu, ktorá ho stála život. "V podstate padol celou stenou 200 možno aj viacej metrov. Išlo o veľmi fatálnu chybu. Pri zlanovaní sa odopol z istenia a nemal žiadne druhé istenie, ktorým by sa vedel zabezpečiť. Pošmykol sa a preletel celú stenu," objasnil nešťastie záchranár Mahdal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy