Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Silný dážď narobil problémy aj v Žiline: 20 metrový orech vyvrátilo, spadol na strechu a do záhrad
Zdielať na

Silný dážď narobil problémy aj v Žiline: 20 metrový orech vyvrátilo, spadol na strechu a do záhrad

ŽILINA / V Žilinskej mestskej časti Bánová spadol statný orech do dvoch záhrad. Pán Stanislav prišiel domov a koruna dvadsaťročného stromu mu plávala v bazéne. Našťastie orech nespadol na rodinný dom a nikoho nezranil.

Pred dvadsiatimi rokmi vysadili orechy za domom spolu s manželkou. Po včerajšom výdatnom daždi im jeden z nich takmer spadol na dom. "Tak sa strašne rozpršalo, že sa rozmočila pôda a začali padať stromy, to tu nikdy nebolo, zrazu len silný hustý dážď akoby v trópoch," hovorí majiteľ stromu Stanislav Holák. 

20 metrov vysoký statný listnáč našťastie narobil len materiálne škody

"Spadol mne do záhrady na dve tretiny a susedovi jednu tretinu do záhrady, takže na dva ploty," hovorí Holák. Časť koruny zasiahla aj strechu pivnice a spadla do bazéna. Orechy vysadili za plot aj preto, aby im koruny stromov príliš netienili. "Chceli sme, aby to aj spevnilo pôdu za plotom," tvrdí Holák. 

Za plotom ešte zostali 4 statné stromy, Stanislav verí, že tie už napriek vrtkavému počasiu zostanú na svojom mieste, úžitok z nich má totiž nielen jeho rodina, keď orechy dozrievajú stromy sú plné veveričiek. "Je to zaujímavé pozorovať, ako pobehujú po tých stromoch máme s nimi dohodu, že to, čo je za plotom je veveričiek, to čo je pred plotom je naše," tvrdí Holák. 

Spadnutý orech nájde v rodine využitie. Stanislav už má s ním plány

"Peň si z neho necháme a možno bude z neho stôl," hovorí Holák. "Stáva sa to v poslednom čase častejšie, že tie stromy sú podmáčané a padá to," hovorí kamarát Vladimír. "Že mne spadne orech do bazéna, tak s tým som nepočítal," tvrdí Holák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy