Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ceny ropy sú ako na hojdačke. Keby sme ju prestali používať, posunuli by sme sa v čase o asi 150 rokov späť
Zdielať na

Ceny ropy sú ako na hojdačke. Keby sme ju prestali používať, posunuli by sme sa v čase o asi 150 rokov späť

BRATISLAVA / Raz hore a raz dole. Ceny ropy sú v posledných mesiacoch ako na hojdačke. Pandémia a nezhody okolo ťažobných kvót rozhádzali svetové trhy. Čierne zlato zďaleka nie je len o doprave. Možno sa budete čudovať, čo všetko sa z ropy vyrába.

Život bez ropy je v súčasnosti takmer nepredstaviteľný, veď bez jej prispenia by sme na celom svete nedokázali vypestovať až takmer 90 % všetkých plodín.

Obrazne povedané, bez ropy by sme sa dnes už ani nenajedli. Potrebujú ju jednak obrábacie stroje a prítomná je aj v umelých hnojivách a postrekoch. “Staráme sa o pôdu, hnojíme, sejeme, sadíme plodiny a potom následnej zbierame a ošetrujeme," vyjadrila sa hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Jana Holéciová. 

Dôležitá je aj preprava - nielen potravín, ale napríklad aj nás samotných. Pri súčasných výkyvoch si cenou čierneho zlata nemôže byť nik istý, v rukách ju majú najmä členovia kartelu OPEC. “Cena ropy o niečo stúpala, pretože dopyt bol o niečo vyšší ako ponuka. To bolo ich cieľom, aby ceny ropy príliš nepadali," konštatoval analytik Harbulloil Fund, Tomáš Mikulík. Najviac ich vnímame pri tankovaní a to najmä, keď rastú. “Ak by napríklad súčasná cena benzínu išla hore o 20 centov, tak ak na dovolenke prejazdíme 1500 km, tie náklady by takýmto zdražením vzrástli o 20 eur," vysvetlila Eva Sadovská, analytička Wood & Company. 

Stačí jedno nešťastné politické vyjadrenie alebo útok na ropné zariadenia a zdražovanie je na svete. Na iných miestach ju vnímame menej. “Ropa zároveň vstupuje aj do výroby mnohých tovarov, čo si v bežnom živote často ani neuvedomujeme," povedala analytička Eva Sadovská. Denne sa stretneme hneď s niekoľkými tisíckami takýchto výrobkov. “Vyrábajú sa z nej plasty, rôzne umelé látky, ako rúže, lepidlá, dokonca aspiríny, lieky, umelé vitamíny," informoval Tomáš Mikulík. Okrem toho počítače, umelé vlákna, pneumatiky, plastové fľaše. “Na uspokojenie potrieb priemerného Európana alebo Američana potrebujeme ročne 1500 litrov ropy," uviedol analytik Tomáš Mikulík.

No a nebyť ropy, možno by aj mnohí z nás museli do práce začať chodiť bosí. Plnohodnotnú náhradu ropy zatiaľ nemáme a keby sme ju prestali zo dňa na deň používať, posunuli by sme sa v čase o približne 150 rokov späť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy