Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pandémia narobila diery v štátnej kase, daňovo-odvodová reforma zaspala
Zdielať na

Pandémia narobila diery v štátnej kase, daňovo-odvodová reforma zaspala

SLOVENSKO / Daňovo-odvodová reforma na Slovensku zaspala. Po nezhodách vo vládnej koalícii sa zatiaľ nenašiel nikto, kto by túto šípkovú Ruženku prebral z bezvedomia. Konkrétne návrhy nateraz chýbajú, to však neznamená, že dane a odvody sa nebudú meniť. Dlho očakávanú reformu však zrejme preberie len čarovný bozk, ktorý zlomí kliatbu medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom.

Hovoriť o nej začala už predchádzajúca vláda, no dodnes sa neudialo nič. Pôvodný cieľ reformy nebol zlý, upratať celý systém a znížením daní podporiť ekonomiku. "Vďaka hospodárskemu rastu sa zvyšujú priemerné mzdy, zvyšuje sa kúpyschopnosť a blahobyt obyvateľstva," hovorí Radovan Ďurana, analytik INESS. Z tohto cieľa však, zdá sa, nebude nič. Pandémia narobila diery v štátnej kase, o budúcej podobe daní sa nediskutuje a Ministerstvo práce dokonca navrhuje zvýšiť výdavky verejnej správy.

"Toto zvyšovanie výdavkov zaplatiť zvyšovaním daňovo-odvodového zaťaženia," dodáva Ďurana. "Čo bude znamenať oveľa vyššie platenie odvodov pre vysokopríjmové skupiny," hovorí Alica Orda Oravcová, odborníčka na dane a odvody. Daňová reforma sa tak už začala a to aj bez reformného plánu, ktorý pred tromi mesiacmi sľuboval náš financmajster. Táto téma však akosi zaspala.

"Strana SaS svojimi krokmi a verejnými vyhláseniami v podstate v úvodzovkách vyhlasuje, že žiadnu daňovo-odvodovú reformu robiť nebudeme, lebo s ničím nesúhlasia," hovorí minister financií Igor Matovič. "Vyššie dane sú pre nás červenou čiarou," hovorí minister hospodárstva Richard Sulík.

Zmena smerom nadol by prospela najmä pri sadzbe dane z príjmu právnických osôb, ktorá je u nás najvyššia v regióne. Istý druh daňovej reformy so sebou prinesie aj Plán obnovy, na ktorý sa poskladáme my všetci v podobe dodatočných daní. "Slovenská republika bude povinná nové dane zaviesť," Alica Orda Oravcová, odborníčka na dane a odvody.

Tie pôvodné však podľa ministra hospodárstva dvíhať netreba. Riešením je siahnuť na verejné výdavky. "Predtým, ako budeme znižovať počet ľudí, treba zjednodušiť a zosekať procesy. Možnože nepotrebujeme toľko kontrolórov na všetko možné," hovorí minister hospodárstva Richard Sulík. Nuž, uvidíme. Z histórie ale vieme, že výnimočná je vláda, ktorá je ochotná siahnuť do vlastného vrecka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy