Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Komplikácia pre ľudí, ktorí denne dochádzajú do Bratislavy: Nový semafor a kolaps dopravy
Zdielať na

Komplikácia pre ľudí, ktorí denne dochádzajú do Bratislavy: Nový semafor a kolaps dopravy

OKRES SENEC / Nečakaná komplikácia pre možno až sto tisíc ľudí, ktorí denne dochádzajú do hlavného mesta. Za všetkým je nový semafor. Po jeho spustení doprava doslova skolabovala aj uprostred prázdnin. Desať dní sa napriek sťažnostiam nič nedialo. Nebolo toho, kto by vedel s problémovým semaforom pomôcť. Po otázkach televízie JOJ sa našlo aspoň čiastočné riešenie. A to do niekoľkých hodín.

Semafor na starej Seneckej ceste spravuje súkromná firma. Podľa viacerých názorov uprednostňuje výjazd kamiónov z logistického centra pred vyťaženou a frekventovanou cestou prvej triedy. "Spustenie svetelnej signalizácie na tejto križovatke spôsobilo enormné spomalenie dopravy," povedal Ivan Zibala, zástupca starostu Ivanky pri Dunaji. Obec kontaktovala dopravný inšpektorát. Zároveň miestni upozornili na situáciu aj Slovenskú správu ciest. "Čo bolo zaujímavé, že Slovenská správa ciest netušila, komu daný semafor patrí, netušila ani kto a ako nastavil interval na semafore," vyjadrila sa Michaela Seifertová, aktivistka obecná poslankyňa Ivanky pri Dunaji. "Slovenská správa ciest nie je správcom predmetného semaforu," uviedol hovorca Slovenskej správy ciest Martin Guzi.

Semafor bol podľa miestnych obyvateľov nastavený tak, že autá z vedľajších smerov, ako je napríklad logistický park, opúšťali križovatku v krátkom čase. To však zastavilo premávku na hlavnom ťahu, čo spôsobovalo kolóny. Nastavenie intervalu sa ukázalo ako nedostatočné. "Tá cesta počas dní, ktoré boli také hustejšie, trvala tých 40 minút," povedal Zibala. "Ľudia sa uprostred korony a uprostred prázdnin zobudili do kolóny, ktorá siahala cez celú obec," vyjadrila sa Seifertová. "Projektovú dokumentáciu cestnej dopravnej signalizácie vypracoval autorizovaný projektant cestnej dopravnej signalizácie na základe vykonaného dopravného prieskumu, a to prejazdu vozidiel v príslušných smeroch," uviedla hovorkyňa KR PZ BA Veronika Martiniaková.

V pondelok sme oslovili dotknuté úrady. Slovenská správa ciest si podľa vyjadrenia uplatnila v stavebnom konaní požiadavku na uprednostnenie vozidiel na hlavnom cestnom ťahu. Rovnako to bola podmienka aj dopravného inšpektorátu. So správcom svetelnej signalizácie sa nám nepodarilo skontaktovať. Polícia však všetkých zúčastnených zvolala na stretnutie priamo na mieste. Problém trvajúci od 20. júla vyriešili za niekoľko hodín. "Oni si vyskúšali aj vypnutie tej križovatky, zrýchlilo to tu premávku, ale videli sme aj to, že vznikali tam kolízne situácie, preto bol záver taký, že upravíme signálny plán tej križovatky," vyjadril sa Zibala.


"Vozidlá od zaregistrovania detektorom na vedľajších smeroch dostanú zelený signál „VOĽNO“ pre svoj smer až po 120 sekundách, ktorý sa v určitom čase signálneho plánu môže predĺžiť," uviedla Martiniaková. "Najväčším problém je, že k umiestneniu toho logistického parku tam nemalo vôbec dôjsť," skonštatovala Seifertová. "Je ešte prázdninové obdobie, v septembri sa tá doprava zhustí a očakávame ako možný problém spustenie križovatky Triblavina až na 240 sekúnd," povedal Zibala. Vykonanie novo navrhnutých zmien si príde ešte na miesto skontrolovať polícia, ako aj zástupcovia kompetentných úradov. Tí zároveň ubezpečujú vodičov, že semafor bude počas víkendov a sviatkov vypnutý. "Po nejakom týždni zhodnotíme, či tá úprava pomohla, alebo nepomohla," dodal Zibala.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy