Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najvyšší správny súd už funguje. Jeho hlavnou úlohou bude pomoc pri náprave kreditu justície
Zdielať na

Najvyšší správny súd už funguje. Jeho hlavnou úlohou bude pomoc pri náprave kreditu justície

BRATISLAVA / Spory občanov so štátom týkajúce sa výšky dôchodku, sociálnych dávok, životného prostredia, či komunálnych volieb. Aj týmto sa bude zaoberať Najvyšší správny súd, ktorý dnes začal naplno pracovať. Okrem nových prípadov bude musieť riešiť aj tie, ktoré zdedil. Jeho hlavnou úlohou však bude pomoc pri náprave vážne narušeného kreditu justície.

V podstate ide o inštanciu, ktorá má účinne ochrániť občana pred prípadnou svojvôľou štátnych orgánov. Vzorom pre Slovensko mohol byť český súd tohto typu, ktorý si už vybudoval rešpekt.

"Očakávam, že táto inštitúcia významne skvalitní rozhodovanie v správnom súdnictve," povedal Ján Mazák, predseda Súdnej rady. Pavol Naď je predsedom súdu od polovice mája a odvtedy musel urobiť kopec odbornej i logistickej práce, aby to k dnešku mohli naplno spustiť. Napríklad, od správneho kolégia najvyššieho súdu museli precízne prebrať mnoho spisov. "Zhruba 2000 kasačných vecí musíme riešiť okamžite," uviedol Pavol Naď, predseda Najvyššieho správneho súdu. 

Prezidentka odovzdala dekréty aj odborníkom z mimosúdneho prostredia, pretože rozsah kompetencií Najvyššieho správneho súdu je pomerne široký. Podľa Zuzany Šabovej, ktorá má skúsenosti z Protimonopolného úradu, či z Rady pre štátnu službu, bude významné aj to, ako zrozumiteľne dokážu komunikovať aj v zložitých prípadoch. "Považujem za veľmi dôležité to, aby sme od počiatku kvalitne prezentovali svoju prácu, svoje postoje, vysvetľovali," povedala sudkyňa Najvyššieho správneho súdu, Zuzana Šabová. Veľmi dôležitou agendou, ktorú by mal NSS riešiť, avšak trochu neskôr, budú disciplinárne konania voči sudcom, prokurátorom a iným právnickým profesiám. "Tie nemôžme spustiť od pondelka 2. augusta, keďže nie je ešte účinný disciplinárny poriadok, je v zákonodarnom procese," vysvetlil Naď. "Ja sa budem snažiť, aby to bola čo najskoršie účinná právna úprava," reagovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy