Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bývalý šéf Finančnej správy Imrecze je na slobode, trestnému konaniu sa vyhýbať nebude
Zdielať na

Bývalý šéf Finančnej správy Imrecze je na slobode, trestnému konaniu sa vyhýbať nebude

Archívne video

BRATISLAVA / Špeciálny prokurátor dnes rozhodol o prepustení Františka Imreczeho a Milana Gregu z väzby. Dôvodom je, že po vykonaní procesných úkonov v tomto týždni pominuli dôvody na ďalšie trvanie ich väzby. Uviedla to Jana Tökölyová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky.

"Obvinení sú trestne stíhaní za pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a iné trestné činy v rámci veci známej pod názvom ´Mýtnik´," uviedla Tökölyová. Obvinení boli vo väzbe od 29. januára.

František Imrecze sa podľa prokuratúry k trestnej činnosti kladenej mu za vinu priznal a ľutuje ju. "Zároveň spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní na objasňovaní ďalšej závažnej trestnej činnosti," vysvetlila hovorkyňa prokuratúry.

Na dnešné prepustenie viacnásobne obvineného exprezidenta finančnej správy Imreczeho reagoval aj jeho obhajca Miroslav Ivanovič. Ten pre TV JOJ poskytol stanovisko, v ktorom tvrdí, že jeho klient zotrvá v jeho rozhodnutí spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní a bdue sa niektorých vyšetrovacích úkonov naďalej zúčastňovať aj osobne. Imreczemu pre obvinenia závažné zločiny hrozí extrémne vysoký trest. 

"Môžem potvrdiť, že dnes predpoludním bol klient prepustený z väzby krátko pred skončením jej základnej lehoty. Vo väzbe bol od 29.1 2021, pričom vyšetrovanie naďalej prebieha a ďalších úkonov sa bude zúčastňovať osobne alebo prostredníctvom svojho obhajcu," uviedol Miroslav Ivanovič, Imreczeho obhajca. 

Pre stíhaného exprezidenta Finančnej správy SR Františka Imreczeho si pred ústav na výkon väzby v Bratislave prišla manželka. Viacnásobne obvineného bývalého šéfa finančnej správy prepustil v piatok dopoludnia z väzby dozorový prokurátor. Spolu s ďalšími funkcionármi finančnej správy ale aj s veľkopodnikateľom Jozefom Brhelom, podnikateľmi Michalom Suchobom a Brhelovym bratom Petrom, bol vo väzbe od februára tohto roka. Obvinení mali zmanipulovať štátne nákupy informačných technológií za viac ako 43 miliónov eur. 

Imrecze sa po takmer šesťmesačnom pobyte vo väzbe rozhodol spolupracovať s vyšetrovacími orgánmi a priznal sa ku skutkom, ktoré spáchal a opisuje ich podľa toho, ako ich vykonal on. Z časti sa odlišujú od toho, ako ich zosumarizovali vyšetrovacie orgány v obvineniach. Imrecze vypovedá aj o úplatkoch, ktoré vo funkcii dostal a ide o vysoké sumy. Nedávno na verejnosť prenikla nahrávka, v ktorej vtedajšiemu riaditeľovi NAKA Branislavovi Zurianovi mal povedať, že počul o uplácaní terajšieho ministra vnútra Romana Mikulca. V čase, kedy Mikulec šéfoval vojenskému obrannému spravodajstvu. Úplatok mal byť za nákup informačného systému spoločnosti SAP, v ktorej bol Imrecue vo vedení. 

Televízia JOJ len pred mesiacom zverejnila informácie, že pravdepodobne Imreczeho zmenu v postoji k vyšetrovaniu mu v jeden deň vypovedali právny zástup všetci traja advokáti. Stalo sa to v deň, keď Imreczeho eskortovali do výkonu väzby na výsluch pred vyšetrovateľa NAKA v prípade Mýtnik. Výsluch sa napriek tomu, že sa obvinený na neho dôsledne pripravil a chcel podať rozsiahlu výpoveď, musel byť odložený na iný deň. Do času, kým si obvinený nenájde nového advokáta. Obvinený totiž bez advokáta vypovedať nechcel. Začal ho zastupovať advokát Miroslav Ivanovič, ktorý od júna vedie Imreczeho obhajobu. 

K podozreniam, o ktorých vypovedá Imrece aj smerom na exministra finančnií Kažimíra, sprostredkovalo TV JOJ komunikačné oddelenie NBS nasledovné stanovisko: "Guvernér sa nedopustil žiadneho protiprávneho konania. Nemôže a nebude komentovať akékoľvek veci týkajúce sa procesu vyšetrovania čohokoľvek a kohokoľvek."

Jeho advokát pre TVJOJ v písomnom stanovisku uviedol, že jeho klient v spolupráci bude naďalej pokračovať a nebude sa vyhýbať trestnému konani. K údajnému korumpovaniu ministra vnútra Mikulca Imrece vypovedal pred NAKA, len nedávno. "Vo väzbe bol od 29.1. 2021, pričom vyšetrovanie naďalej prebieha. Ďalších úkonov sa bude môj klient zúčastňovať osobne alebo prostredníctvom svojho obhajcu," uviedol obhajca Ivanovič.

​​Bývalý prezident finančnej správy z čias vlády Smeru - sociálnej demokracie (Smer-SD) František Imrecze bol v januári obvinený, že pripravoval tendre pre IT firmy na mieru. Zadržaný bol aj bývalý šéf IT sekcie finančnej správy Milan Grega a konateľka Allexisu Jana Rovčaninová. Niektorých zadržaných obvinili z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, ide o Františka Imreczeho, Michala Suchobu, Milana Gregu a Janu Rovčaninovú.

Najčítanejšie správy