Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Extrémne sucho a horúčavy môžu zapríčiniť nárast cien ovocia a zeleniny
Zdielať na

Extrémne sucho a horúčavy môžu zapríčiniť nárast cien ovocia a zeleniny

JUŽNÉ SLOVENSKO / Tohtoročné leto charakterizujú extrémne výkyvy počasia. Sucho a veľké teplo na juhu Slovenska trápia ovocinárov a zeleninárov už od začiatku leta. Náklady na zavlažovanie stúpli o sto percent. Aj keď výrazné škody zatiaľ nehlásia, vysoké teploty môžu byť jedným z faktorov nárastu cien ovocia a zeleniny.

Tohoročné, mimoriadne horúce leto prospieva jedinej zelenine a ňou sú melóny. "Je naozaj veľmi teplo a veľmi sucho, máme oveľa väčšie náklady na zalievanie, sú väčšie náklady ohľadne výživy," povedal pestovateľ zeleniny Miroslav Sudický. 

Napriek tomu sú v tomto roku štartovacie ceny slovenských melónov nižšie ako vlani. "Ceny určuje trh, dopyt, keď bude pršať, tak melóny vôbec nie sú lukratívne pre spotrebiteľov," povedal Sudický. Aj papriky, paradajky, hlúboviny či koreňová zelenina na poliach si pri pretrvávajúcich 30 stupňových teplách vyžadujú o 100 percent zvýšenú závlahu.  

"Ale sú tu problémy, vidíte, že paprika žltne a sú tu jemné fľaky, kde tá rastlina nedokáže vápnika živiny pri týchto teplotách zobrať hore pre svoj vývoj. Dostáva dva a pol litra denne vody, každá jedna rastlina," uviedol Sudický. Teplom trpia aj jesenné kapusty, karfiol, zeler, či karotka, ktoré je potrebné zavlažovať už teraz. 

"Klimatická zmena v strednej Európe nás možná bude do budúcna nútiť, aby sme prehodnotili vonkajšie a poľné pestovanie zeleniny, kvôli vplyvom počasia," povedal Sudický. Paradoxne kombinácia jarných mrazov, obrovských horúčav a umelej závlahy priniesla do sadov veľké broskyne. "Lebo ich je menej na strome," uviedol ovocinár Milan Broškovič. Aj v sadoch musia v týchto dňoch intenzívne zavlažovať.  

"Keby tie teploty boli nad 35 stupňov dlhodobo a nevedeli by sme polievať, tak by tie plody zhadzovali. Jablká čo dozrievajú, sú v štádiu malinkých, tým toto počasie možno trošku uškodí, lebo je príliš teplo. Cena je tento rok o niečo priaznivejšia, lebo očakávame trošku vyššiu úrodu, ako bola minulý rok, čo sa týka broskýň, čo sa týka jabĺk, tam ešte uvidíme," povedal Broškovič. Podľa odborníkov je zatiaľ je predčasné hovoriť či teplé počasie ovplyvní ceny ovocia a zeleniny. Aj keď rok 2021 hodnotia aktuálne ako najhorší z pohľadu extrémov počasia. 

"Určite pozorujeme netypické, extrémne nevhodné rozmiestnenie zrážok, nízkych a vysokých teplôt. Na prípadné cenové pohyby budú mať ale vplyv aj ďalšie faktory - množstvo a intenzita zrážok, množstvo a kvalita úrody v rozhodujúcich európskych pestovateľských krajinách," uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holécziová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy