Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bratislava poslala špecialistov na boj proti komárom. Kraj nasadil aj drony
Zdielať na

Bratislava poslala špecialistov na boj proti komárom. Kraj nasadil aj drony

BRATISLAVA / Tohtoročné počasie doteraz komárom príliš neprialo, z čoho sa veľmi tešili obyvatelia žijúci napríklad v povodí Dunaja a Moravy. Situácia sa však zmenila po výdatných dažďoch. Po nich zostali kaluže, v ktorých sa okamžite vyliahli larvy komárov. A aby toho nebolo málo, Dunaj a Morava sa rozvodnili a zaplavili okolité plochy. Ak by hlavné mesto situáciu neriešilo, do týždňa by tam obyvatelia nemohli vyjsť na ulicu.

Ešte ani poriadne nestihla klesnúť hladina Dunaja a už bratislavský magistrát vyslal do terénu špecialistov na boj proti komárom. "Nájdeme miesta, kde je 200 a viac kusov lariev, čo už indikuje maximálne kalamitný stav. A to sú miesta, kde sa aktuálne snažíme zasahovať," povedal Matej Jurášek, odborný referent pre životné prostredie Bratislavy.

"Hlavné mesto Bratislava pokračuje s intenzívnymi zásahmi na rozsiahlych zaplavených územiach Moravy a Dunaja. Prebehol aj pozemný zásah v rojnici, ktorým zabezpečujeme dôslednú aplikáciu larvicídu BTI. Do zásahov sa zapája aj mestský Komunálny podnik," uvádza sa v stanovisku magistrátu mesta Bratislava.

V bežných podmienkach platí, že ak sa v  špeciálnej žufanke nachádza viac ako 7 lariev, započne sa s postrekom."Až 7 rokov dokážu niektoré vajíčka prežiť," dodal Jurášek.

Skrátka, samičky komárov nakladú do zeme vajíčka a ostatné už zariadi príroda. V tomto prípade vodu priniesli nielen záplavy, ale aj minulotýždňové dažde. Podľa Jurášeka už počas víkendu monitoring ukázal, že sú tu larvy.

"Už minulý rok sme v Bratislavskom samosprávnom kraji vyvinuli špeciálnu aplikáciu, kde presne zhomaždujeme dáta z jednotlivých lokalít a tieto dáta potom následne slúžia na to, aby sme vedeli presne zasiahnnuť, kde sú liahniska," povedal Michal Feik, hovorca VÚC Bratislavského kraja.

Postreky však v tomto okamihu nie je možné urobiť na každom zaplavenom mieste, najmä tam, kde ešte prúdi voda.

Odborný referent pre životné prostredie Bratislavy, informuje, "že by bolo zbytočné striekať tam, kde nám prúd môže odniesť larvicid, zasahujeme na miestach, kde je voda ustálená."

"Aj pri najvyššej efektivite sa určité množstvo komárov vyliahne - tak v dostupných miestach, ako aj v územiach, kde kvôli najvyššiemu 5. stupňu ochrany nie je možné zasahovať chemicky a dokonca ani BTI," dodáva Magistrát hlavného mesta Bratislavy.

Podľa predpovedí bude hladina Dunaja aj naďalej klesať, no a v zaplavených oblastiach budú vznikať jazierka, čiže ideálne liahniská komárov. Na mnohé miesta sa pracovníci voľnou nohou nedostanú a tam budú zasahovať drony.

"Hladina Dunaja a Moravy kulminovali v stredu minulý týždeň, následne sme urobili s dronom snímky, že, kde sú tie lokality, kde boli záplavy a následne sme potom aplikovali látku BTI prakticky od piatku minulého týždňa a vrátane víkendu, kedy sme zasahovali aj dronmi," informuje Feik.

Na trávnatých zatopených plochách postrek nie je ideálny, pretože veľká časť prípravku zostáva na steblách trávy a nedostane sa do vody. "Použijeme iné formy, napríklad granulát," povedal si Jurášek.

 Napriek plnému nasadeniu všetkej bojovej techniky sa všetky komáre vyhubiť nepodarí a napokon by to ani nebolo dobré, keďže komármi sa živí vtáctvo a ryby. Invázia, akú Bratislava zažila v minulom roku, by sa však už nemala opakovať. "Snažíme sa urobiť všetko preto,, aby tento rok bol lepší ako minulý," ubezpečil Jurášek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy