Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nenavštívi pýchu Košíc a počas modlitieb pri ňom bude slziaca ikona. Štáb TV JOJ zisťoval detaily pápežovej cesty
Zdielať na

Nenavštívi pýchu Košíc a počas modlitieb pri ňom bude slziaca ikona. Štáb TV JOJ zisťoval detaily pápežovej cesty

KOŠICE / Jedna z ciest pápeža Františka po Slovensku povedie na miesto, ktoré vzbudzuje pozornosť nielen u nás doma, ale aj v zahraničí. O Luník IX sa pápež zaujímal osobne. Miestni obyvatelia nenechávajú nič na náhodu a priamo na sídlisku pre neho pripravujú svoj kultúrny program. Zastávok na východe Slovenska však bude viacero.

Pýcha všetkých Košičanov, dom svätej Alžbety - svätý otec do nej nenahliadne. V Košiciach má totiž nabitý program. "Bohužiaľ, nedá sa to. U nich jedna minúta, to znamená pol hodiny nakoľko má svätý otec zdravotné problémy. Problémy má s chôdzou a tak ďalej. Zužuje sa mu program a strihá sa mu program,"  povedal košický arcibiskup Bernard Bober.

Za to však navštívi neslávne sídlisko Luník IX. "Je to sídlisko ľudí, ktorí žijú vlastným životom, ktorí žijú inak ako my. Toto nie sú zlí ľudia, nie je to sídlisko, za ktoré sa máme úplne hanbiť," skonštatoval primátor metropoly východu Jaroslav Polaček.

Návštevu tohto sídliska, kde žije takmer 5 000 ľudí si do programu zaradil sám pápež. "Treba hovoriť aj o tých, ktorí majú problémy, pretože spoločnosť je taká silná, ako je silné práve každé ohnivko na reťazi," vyhlásil arcibiskup Bober.

Návšteva na sídlisku Luník IX. nie je určená len pre miestnych obyvateľov. Vítaní sú všetci Košičania a veriaci. Podľa starostu obavy nie sú na mieste. "Aj keď z ďalekého okolia prídu, my ich privítame, my budeme radi, že uvidia naše sídlisko. Očakávame zhruba od 10 do 14 tisíc ľudí, " povedal Marcel Šaňa, starosta sídliska Luník IX.Dovtedy by chceli dať opraviť cesty, chodníky a kvôli bezpečnosti vybudovať jednu únikovú cestu pretože vjazd na sídlisko je len jeden. 

Vrcholom návštevy Košíc bude stretnutie pápeža s mládežou na miestnom štadióne. Tam počítajú s kapacitou približne 40 000. "Toto sú témy, ktoré pápež otvára. Cesta k mladým a na ich otázky vždy vedel odpovedať," vysvetlil arcibiskup Bober.


Oplotenie budú musieť odstrániť

V Prešove bude pápež predsedať dvojhodinovej svätej liturgii. Ešte predtým ale medzi jednotlivými sektormi ho prevezú papamobilom. Oplotenie na mieste budú musieť odstrániť.

Všetko je v štádiu príprav. Informácie majú dostať veriaci v dostatočnom predstihu. Ráta sa aj s miestami , ktoré by mohli potenciálne využiť ako záchytné parkovacie plochy. Do organizovaných sektorov sa však dostanú len plne zaočkovakovaní ako to oznámil minister zdravotníctva. Nateraz nie je vylúčené, že každý účastník bude musieť byť nielen zaočkovaný ale aj zaregistrovaný.

"Pravdepodobne, zdôrazňujem lebo je to ešte v štádiu prípravy, bude potrebné aby každý účastník bol zaregistrovaný," povedal protosynkel, hlavný koordinátor príprav za gréckokatolícku cirkev, Milan Petrík.

"Ten registračný formulár sa odošle na NCZI. Oni preveria či ten človek je zaočkovaný," uviedol hovorca prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

Vedľa pápeža bude aj slziaca ikona



Mnohé veci sa ešte len dolaďujú no isté je že z bezpečnostných dôvodov bude pódium na inom mieste ako pred 26-timi rokmi. Keď sa pápež Ján Pavol II. pri návšteve Prešova zúčastnil modlitieb. Predpoklad je, že teraz bude otočené k smerom k Toryse. Rovnako ako pred rokmi však na mieste bude Klokočovská ikona. "Klokočovská zázračná ikona, ktorá slzila pred 351 rokmi. Na tom pódiu pri oltári bude mať čestné miesto," povedal Mons. Ján Babiak.

"Zaiste bude 14. september veľkým sviatkom a veľkou skúškou pre nás všetkých," uzavrel predseda prešovského kraja Milan Majerský.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy