Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prívalová voda sa prehnala Domicou. Škody zanechala aj v jaskyni
Zdielať na

Prívalová voda sa prehnala Domicou. Škody zanechala aj v jaskyni

OKRES ROŽŇAVA / Prívalový dážď, ktorý sa v nedeľu prehnal rožňavským okresom a zasiahol aj areál Domice spôsobil škody aj priamo v jaskyni. Od pondelka pracovníci čistia jaskynný systém od nánosov bahna, ktoré tam voda doplavila. Pre verejnosť je Domica stále zatvorená.

Záplavy v areáli Domice už pripomína len rozbitý chodník, škody priamo v jaskyni sú však oveľa väčšie.
"Istá časť útvaru Rímskych kúpeľov je akože dosť značne vymytá, tam som si všimol aj nejaké odlomené kusy. Proste voda je živel tomu nerozkážete," povedal Ottó Lőrincz, správca jaskyne.

Nápor vody našťastie vydržali všetky chodníky priamo v jaskyni, neporušené ostali aj zábradlia. Poškodená je však strecha budovy, kadiaľ voda pretiekla do jednej z miestností. Podľa správcu je zničený nábytok  koberce, ale aj podlahy.

"Najväčšiu šarapatu nám urobil Domický potok, ktorý je mladším bratom rieky Styx ale v takýchto nedobrých časoch sa správa oveľa zúrivejšie ako rieky Styxu," myslí si Lőrincz.

V jaskyni momentálne okrem čistenia od nánosov bahna prebieha aj oprava elektrického vedenia, ktoré počas búrky ostali tiež pod vodou.

Jedna z našich najkrajších jaskýň je momentálne pre verejnosť zatvorená. Jej zamestnanci však pracujú na tom aby jej krásy mohli návštevníci obdivovať už onedlho. "V sobotu plánujeme spustiť prevádzku znovu pokiaľ sa nevyskytne nejaká nečakaná vec," uviedol Ján Zuskin, riaditeľ SSJ.

"Nebude v 100% stave ale pre návštevníkov predpokladám, že už bude možné navštíviť túto jaskyňu," dodal Ottó Lőrincz, správca jaskyne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy