Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ovce, dezoláti, teľatá a agresivita na sociálnych sieťach. Postoj k očkovaniu rozdelil Slovákov
Zdielať na

Ovce, dezoláti, teľatá a agresivita na sociálnych sieťach. Postoj k očkovaniu rozdelil Slovákov

BRATISLAVA / Diskusia na tému očkovania proti covidu vyhrocuje a polarizuje spoločnosť. V niektorých prípadoch zasahuje aj do rodinných vzťahov alebo vzťahov medzi priateľmi, či kolegami. Psychológovia a sociológovia vyzývajú na diskusiu, s rešpektom k tým, ktorí majú opačný názor. Na sociálnych sieťach to však akosi nezaberá.

Polarizácia medzi tými, ktorí sú za očkovanie a ktorí sú proti, sa na sociálnych sieťach neustále prehlbuje. A obe strany siahajú k čoraz extrémnejším nálepkám a znevažovaniu protivníka.

"Nikto nemôže poprieť, že naša spoločnosť je polarizovaná názorom na očkovanie a aj prístupom k očkovaniu," povedala sociologička Sylvia Porubänová.

"Na sociálnych sieťach sme zachytili fenomén, v ktorom sú ľudia agresívnejší ako v skutočnosti," uviedol neuropsychológ Robert Krause.


Navzájom si tu nadávajú do oviec, dezolátov, teliat, nálepkujú ako nezodpovední, hlúpi, objavujú sa aj výzvy, aby sa nezaočkovaní vymazali z priateľov, alebo opačne zaočkovaní. Pokiaľ sa niekto umiernenejší do konfliktu zapojí, schytať to môže z oboch strán.  "Táto téma už politicky polarizuje dokonca ľudí v rodinách, najbližších priateľov, kolegov a pod. Myslím si, že politickí aktéri majú na tom veľký podiel viny," skonštatovala sociologička.

Objavujú sa spory napríklad medzi rozvedenými v otázke či očkovať spoločné deti, alebo spory medzi starými rodičmi a deťmi či vnukmi. "Myslím si, že tá hlavne neistota, strach, ohrozenie, bola vyvolaná komunikáciou počas prvej vlny pandémie," dodala Porubänová.

O dôsledkoch polarizácie začínajú viac hovoriť aj ďalší známi odborníci. "Tretia vlna nezničí naše zdravotníctvo, ale zničí nás ako spoločnosť a ktokoľvek po tejto vláde príde, prevezme rozorvanú krajinu. Tretia vlna je nezvratná, nechoďme preto do nej s takou veľkou dávkou nedôvery, ako tu panuje dnes," skonštatoval biochemik Pavol Čekan.
Zároveň si myslí, že mediálna kampaň nestačí, že je potrebné ísť medzi ľudí a rozprávať sa s nimi. Zoči-voči , to nemusí byť také napäté, ako na internete.  "Sociálne siete vo veľkej miere skresľujú to, ako ľudia skutočne uvažujú," zhodnotil neuropsychológ Krause.


Podľa nášho miniprieskumu medzi zaočkovanými a nezaočkovanými to vyzerá tak, že polarizácia spoločnosti, našťastie, nie je taká hlboká, ako by sa na sociálnych sieťach zdalo. Tam, kde obe názorové skupiny upustia od útokov na dôstojnosť druhého, vzťahy fungujú lepšie. "A možno dokázali aj odkomunikovať veci, s ktorými nesúhlasia spôsobom, ktorý druhú stranu nezraní, neublíži jej," uviedol Krause.

Napriek tomu, že pomer medzi ochotnými a neochotnými očkovať sa je zhruba 50 na 50, dobrou správou je, že v praktickom živote prevažujúca časť Slovákov sa vzájomne rešpektuje, polarizovaná časť je v menšine.
"Tých, ktorí sú aktívni na sociálnych sieťach je cca 20-30%," uzavrela sociologička Porubänová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy