Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ľudia na Zamagurí sú zúfalí: Slovensko napriek protestom úplne uzavrelo niektoré hraničné priechody
Zdielať na

Ľudia na Zamagurí sú zúfalí: Slovensko napriek protestom úplne uzavrelo niektoré hraničné priechody

ZAMAGURIE / Život v mnohých pohraničných regiónoch sa v pondelok večer opäť obrátil na ruby. Polícia o 19:00 obnovila kontroly na hraniciach a niektoré menšie priechody úplne uzavreli. Nie všade to išlo bez problémov. Protestovalo sa na mnohých miestach. Na Zamagurí ľudia dokonca nedovolili cestárom postaviť zátarasy. Lenže ráno bolo aj tak všetko inak.

"Takýto úder pod pás sme dostali od vlády, vidíte, že idú zatvoriť hranicu , tak je to horšie, ako sme predpokladali," hovorí podnikateľ na Zamagurí Rudolf Velička. 

V pondelok podvečer prichádzali Zamagurčania k štátnej hranici na Lysej nad Dunajcom zúfali a rozčarovaní. Betónové panely podľa ich slov pochovajú letnú turistickú sezónu. "Hovoria, že sme malý prechod, áno, čo sa tranzitu týka, ale nie počtu turistov, lebo podľa počtu sme jeden z najfrekventovanejších," hovorí obyvateľ Zamaguria Ladislav Hrivko. "80 percent turistov sú poliaci, to teraz akože ja mám ako fungovať, zimná sezóna žiadna, letná žiadna, to ako máme prežiť," hovorí podnikateľka na Zamagurí Iveta. 

Zátarasy rozdelia jednu veľkú goralskú rodinu

Pretrhnú nielen rodinné, ale aj mnoho pracovných vzťahov. "My si tu žijeme, ako jedna komunita, nech si zoberú panely do Bratislavy a nech tam si ich dajú," hovorí obyvateľ Filip Marhefka. 

Ľudia sú z tohto rozhodnutia tak zúfali, že si na betónové panely sadli a plánovali

Krátko po 19 hodine večer, mala byť hranica už uzavretá, ale stalo sa niečo iné. Cestári sa otočili a odišli preč a ľudia začali tlieskať. 

V utorok ráno ale ráno čakalo na ľudí na hranici nemilé prekvapenie. Ľudia v pondelok bitku vyhrali ale voju nie, žiaľ hranice zas zatvorili. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy