Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Deti na Liptove sa učia aj cez leto: Škola hrou a vedenie k zdravým návykom
Zdielať na

Deti na Liptove sa učia aj cez leto: Škola hrou a vedenie k zdravým návykom

LIPTOV / Prázdniny sú v plnom prúde, no na Liptove sa rozhodli deti učiť aj v lete. Nie v laviciach, ale v prírode, a navyše rozprávkovou formou. Množstvo vzdelávacích aktivít na jednom mieste deti bavilo a z krajiny "Za 7-mymi horami" si odniesli nielen množstvo vedomostí, ale aj zážitkov.

Sedieť v lavici alebo doma pri počítači nie je rozhodne také zábavné a zdravé, ako naháňať sa za loptičkou, prípadne športovať v prírode. "Hýbať sa musíme a bez športu by svet nemal v sebe toľko zábavy," povedal bývalý hokejista Marek Uram. 

„Tie zadné stehenné svaly a to, že sedeli dlhú dobu na stoličke, máme problém urobiť kotúľ, lebo je to všetko poskracované," uviedol zakladateľ Kids fun academy Juraj Sabol. Tento rok sa v prázdninovej škole koná aj finančná olympiáda. Aj vďaka podobným aktivitám sa môže z peňazí stať radosť a nie utrpenie. "Keď sú financie spojené so zábavou, so zážitkom, s radosťou, potom celá tá téma môže byť prirodzenou súčasťou nášho života," povedala finančná expertka Andrea Kasanická Straková.

Práve vďaka tomuto mohli deti  po absolvovaní niekoľkých úloh mohli získať svoj prvý dom. „Chytala som rybky a vytrieďovala odpad," povedala účastníčka Kids fun academy. „Takúto školu by som privítal počas celého roka," doplnil chlapček. V rozprávkovej krajine však nechýbal ani ťah na ekológiu, a to aj s názornou ukážkou. "Autobus na CNG dokáže udržať aj túto vzácnu dolinu čistú, do vzduchu nevypúšťa žiadne emisie," uviedol konateľ SPP Peter Mozolák. Kto nevládal a mal chuť povoziť sa, mohol tak bez obáv urobiť. "Jazda na CNG vozidlách je úplne porovnateľná s benzínovými vozidlami," povedal obchodný riaditeľ CNG Slovensko Michal Smolnický. 

Už v detstve sa treba naučiť, čo dať do úst a v akých množstvách. Pomôcť s touto osvetou prišli odborníci. "Treba deti troška smerovať, lebo nám trošku nabieha tá obezitka," uviedol profesionálny kuchár Ivan Rusina. Ani na tomto podujatí však nebola núdza o život ohrozujúce stavy, našťastie však iba v tomto podaní. Dať prvú pomoc a zachrániť život sa treba najskôr naučiť, ideálne rozprávkovým spôsobom. "Snažia sa viac alebo možno vtipnejšou, zábavnejšou formou pomôcť tomu svojmu kamošovi," povedal záchranár AP RESCUE Peter Lakomý. Nové poznatky počas troch dní, našťastie nemuseli využiť, veď rozprávky zvyknú mať vždy šťastné konce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy