Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Darcov krvi je v letných mesiacoch menej: Aký je rozostup medzi vakcínou a darovaním krvi?
Zdielať na

Darcov krvi je v letných mesiacoch menej: Aký je rozostup medzi vakcínou a darovaním krvi?

SLOVENSKO / Darcov krvi je v letných mesiacoch menej. Môžu za to horúčavy aj fakt, že množstvo ľudí dovolenkuje. Napriek tomu je krv potrebná stále, a to pre všetky vekové kategórie, onkologických pacientov, či obete úrazov a nehôd.

Ísť darovať krv nie je nikdy neskoro. Vítaní sú nielen pravidelní darcovia, ale aj tí, ktorí sa na tento krok odhodlajú po prvý raz. V súvislosti s ochorením Covid-19 stále platia určité bezpečnostné opatrenia, a to vo všetkých strediskách Národnej transfúznej služby po celom Slovensku.

Každý, kto chce darovať krv sa musí objednať, po príchode sa mu zmeria teplota, vypíše tzv. checklist so základnými údajmi a ide na krátky pohovor s lekárom. "Na našich pracoviskách nevyžadujeme potvrdenie o negatívnom teste. Čo sa týka očkovania, darovať krv môže prísť aj osoba, ktorá je už zaočkovaná, tam sú potom len určité časové limity, kedy môže prísť darca darovať krv, je to v závislosti od typu podanej očkovacej látky," informuje hovorkyňa NTS Martina Frigová. 

Darovať krv môžete ísť aj v prípade, ak ste objednaní na očkovanie

Rozostup medzi vakcínou a darovaním krvi je len 24 hodín. "Čo sa týka darovania krvi u ľudí, ktorí plánujú nejaké dovolenky, tak vyzývame darcov krvi, aby prišli darovať ešte pred dovolenkami," hovorí lekárka Zuzana Kovaľová

Pre dovolenkárov z mimo európskych krajín platia určité obmedzenia

Tí by mohli darovať krv až 28 dní po návrate na Slovensko. Kratšie časové obmedzenie sa týka aj darcov, ktorí sa vrátia z dovolenky z Európy. Preto je najlepšie darovať krv ešte pred odchodom do zahraničia. Darcom môže byť každý zdravý človek vo veku od 18 do 60 rokov s minimálnou váhou 50 kilogramov.

"Pravidelní darcovia môžu darovať do 65 rokov. Musí to byť zdravá osoba, ktorá nie je liečená na vážne chronické ochorenia, nie je nositeľom vírusu HIV, nebol v minulosti liečená na žltačku typu B a C, nie je závislá na alkohole, na drogách, v minulosti nebola užívateľom drog a musí byť na to duševne spôsobilá," hovorí Kovaľová. 

Príprava na darovanie krvi sa začína už deň pred samotným odberom

Najdôležitejší je pitný a pokojový režim. "Ráno pred odberom je dôležité, prísť dostatočne hydratovaný, najedený, určite nie nalačno. Je dôležité vynechať fajčenie pred darovaním krvi na minimálne tých 6 hodín a nepožívať alkohol minimálne 12 hodín pred odberom," informuje Kovaľová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy