Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Maďarsko: So Slovenskom máme spoločnú históriu, rozvíjať spoluprácu je dôležité
Zdielať na

Maďarsko: So Slovenskom máme spoločnú históriu, rozvíjať spoluprácu je dôležité

KOMJATICE/BANSKÁ BYSTRICA / V piatok, 25. júna, sa odhaľovali dve sochy súvisiace s Maďarskom. Na juhu v Komjaticiach si pripomínali výročie Trianonu. V Banskej Bystrici zase uhorského panovníka Bélu IV., ktorý ju povýšil na kráľovské mesto. A kým na prvej akcii zástupcovia Maďarska chýbali, do Banskej Bystrice prišli.

Sté výročie Trianonu bude v Komjaticich pripomínať pomník, ktorý stojí už rok, ale dnes ho slávnostne odhalili. Do dediny na juhu Slovenska prišli predstavitelia štátu, bývalý prezident Ivan Gašparovič či veľvyslanci z iných krajín. 

Pamätník, má byť vďakou pre našich predkov, ale aj pripomínať tieto udalosti ďalším generáciám. Financovala ho nadácia z Bratislavy, ktorej zástupcovia majú v obci korene a taktiež aj autorka diela. "Otec jedného z realizátorov bol jeden z významných komjatičanov. Bol to profesor Anton Molnár, ktorý pôsobil ako minister zdravotníctva," povedal starosta Komjatíc Peter Hlavatý. 

Trianonská zmluva určila po prvej svetovej vojne hranice Československa. Mnohí ju však dodnes vnímajú citlivo. "Toto by sme mali spoločne oslavovať. My máme s Maďarskom dobré vzťahy a treba ich rozvíjať," povedal predseda Národnej rady SR Boris Kollár. V Komjaticiach odhaľovali pamätník bez maďarskej účastí, ich zástupcovia pricestovali na stredné Slovensko. V Banskej Bystrici odhaľovali trochu iné dielo, takmer trojmetrovú bronzovú sochu uhorského panovníka Bélu IV., ktorý Banskej Bystrici udelil mestské privilégiá. 

"Spája nás naša spoločná minulosť, a tým pádom by nás mala spájať aj spoločná budúcnosť," uviedol štátny tajomník Maďarska János Árpád Potápi. Maďarský štátny tajomník povedal, že by nemal problém ani s účasťou na akcii v Komjaticiach. "Samozrejme by som rád prišiel, keby sme boli pozvaní," povedal Potápi. Realizácia trvala 6 rokov, mesto urobilo zbierku a vyzbierali vyše 50 tisíc eur.

Za celou myšlienkou je mestský poslanec a historik Stanislav Mičev.Trvalo roky, kým sa peniaze podarilo vyzbierať. Prispela aj maďarská strana. "Bolo to priližne 15 tisíc eur," povedal primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko. "Som rád, že prispela aj maďarska, lebo sú to naše spoločné dejiny," uviedol historik Stanislav Mičev. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy