Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nové pravidlá pre vstup do letného tábora: Toto všetko potrebuje vaše dieťa
Zdielať na

Nové pravidlá pre vstup do letného tábora: Toto všetko potrebuje vaše dieťa

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva vydal nové usmernenia k organizácii hromadných podujatí. Tá upravuje aj pobytové letné tábory pre deti, zároveň vydáva pokyny pre organizátorov podujatí a táborov.

Nariadenie upravuje všetky pobyty detí v tábore. Jedná sa o viacdňové aj jednodňové tábory, ktoré označuje ako hromadné akcie. Pred každou z akcií dieťa alebo organizátor potrebuje osobitné potvrdenia. 

Pobytové tábory pre deti trvajúce viac ako štyri dni 

Jedná sa o pobyty najmenej piatich detí a mládeže do 18 rokov, ktorého účelom je rekreácia detí a mládeže, posilnenie ich zdravia a zvýšenie ich telesnej zdatnosti.

  • Pri nástupe na tábory musia všetci účastníci, teda deti i osoby zabezpečujúce priebeh podujatia, mať negatívny výsledok PCR testu na COVID-19, ktorý nie je starší ako 72 hodín od doručenia výsledku. Povinnosť predložiť negatívny výsledok PCR testu na COVID-19 neplatí pre deti do 10 rokov, zaočkované osoby a osoby, ktoré prekonali COVID-19. Rodičia detí môžu pred letným táborom požiadať o bezplatný PCR test. Na test sa prihlasuje  štandardnou formou cez stránku korona.gov.sk. Nárok je na dva bezplatné testy za mesiac, týka sa detí vo veku od 10 rokov.
  • Príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva môže v rámci svojho územného obvodu z dôvodu epidemiologickej situácie nariadiť aj ďalšie, prísnejšie opatrenia pre organizáciu zotavovacích podujatí.

Pri nástupe do tábora musí účastník predložiť dva potvrdenia: 

  • Prehlásenie o bezinfekčnosti: dokladá ho nielen dieťa, ale aj všetky osoby zúčastňujúce sa na podujatí. Toto písomné vyhlásenie nesmie byť staršie ako jeden deň (rozhodujúci dátum je deň prijatia na akciu).
  • Prehlásenie musí obsahovať, že osoba nejaví známky akútneho ochorenia vzhľadom k epidemiologickej situácii sa rozširuje vyhlásenie o údaje príznakov infekcie COVD-19, t.j. zvýšená teplota, kašeľ, dýchavičnosť.
  • V prehlásení sa musí uvádzať, že v priebehu 14 dní pred odchodom neprišlo dieťa (alebo iná osoba prítomná na akcii) do styku s osobou chorou na  infekčné ochorenie, alebo podozrivou z nákazy a ani jemu, ani inému príslušníkovi rodiny, žijúcemu s ním v spoločnej domácnosti, nie je nariadené karanténne opatrenie.
  • Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti: rodičovi, respektíve zákonnému zástupcovi dieťaťa ho vydá pediater najskôr jeden mesiac pred začiatkom zotavovacieho podujatia; ak dieťa užíva lieky alebo jeho zdravotný stav si vyžaduje obmedzenie záťaže, súčasťou potvrdenia sú aj tieto skutočnosti.

Povinnosti organizátorov: 

  • Organizátor musí mať zabezpečený priestor na izoláciu osôb s vyčleneným hygienickým zariadením. Izolácia a následne odvoz z akcie infekčne chorého alebo podozrivého z nákazy musia byť zabezpečené bezodkladne. O situácii musí byť okamžite informovaný príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. V prípade potvrdeného výskytu infekcie bude akcia ukončená, budú nariadené potrebné protiepidemické opatrenia pre osoby a vo vzťahu k užívaným priestorom.
  • Organizátori táborov majú počas podujatia dôsledne vykonávať vstupný zdravotný filter u detí a nad rámec zákona aj u ostatných účastníkov akcie. Rovnako je potrebné vykonávať zvýšený zdravotný dohľad počas trvania tábora. 

Denné tábory

Tie sa budú riadiť podmienkami a protiepidemickými opatreniami, ktoré už v súčasnosti platia pre organizáciu hromadných podujatí. Pri športových denných táboroch sa budú riadiť podmienkami pre hromadné podujatia športového charakteru, tanečné alebo iné záujmové tábory sa budú riadiť všeobecnými podmienkami pre organizáciu hromadných podujatí.

  • Deti i osoby zabezpečujúce priebeh tzv. denných táborov musia mať pri nástupe negatívny výsledok PCR testu, ktorý nie je starší ako 72 hodín od doručenia výsledku, respektíve doklad o zaočkovaní alebo prekonaní COVID-19.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy