Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Černák vinný a Kánov rozsudok zrušený: Nový verdikt v starej kauze únosu a vraždy podnikateľa Szymaneka
Zdielať na

Černák vinný a Kánov rozsudok zrušený: Nový verdikt v starej kauze únosu a vraždy podnikateľa Szymaneka

BANSKÁ BYSTRICA / Starý prípad z 90tych rokov je opäť na súde. Vražda Poliaka Szymaneka, ktorú majú na svedomí Černákovci nie je ani po dnešnom dni definitívne uzavretá. Krajský súd v Banskej Bystrici po viac ako šesť hodinovom pojednávaní potvrdil vinu Mikulášovi Černákovi. V prípade jeho pravej ruky, Jána Kána, však rozsudok zrušili.

Mafiánska poprava spred dvadsiatich štyroch rokov stále nie je definitívne uzavretá

Únos a vraždu poľského zbohatlíka Szymaneka majú podľa obžaloby na svedomí Černákovci. Pôvodne chceli iba výkupné, no vražda mala zahladiť stopy, keď po Szymanekovi začali pátrať naši aj poľskí policajti. Mafiánsky boss Mikuláš Černák odpykávajúci si doživotie priznal, že pištoľ k hlave obete priložil práve on. "Dôležité bolo, že Černák začal vypovedať, takto spáchaná trestná činnosť potrebuje svedectvo zvnútra," informuje prokurátorka GP Katarína Habčáková.  

Černák svojou výpoveďou usvedčoval z účasti na vražde Jána Kána

Hoci kedysi spolu robili biznis, teraz si nevedia prísť na meno. "To by bolo nepublikovateľné, čo by som povedal," uviedol v novembri 2019 Ján Kán. Okresný súd v BB ešte v roku 2019 uznal oboch za vinných. Kána odsúdil na 8 ročný trest. Obaja podali odvolanie, o ktorom dnes rozhodol Krajský súd. "Pokiaľ ide o Černáka, tam bolo odvolanie zamietnuté, v tejto časti je rozsudok právoplatný," hovorí Habčáková. 

Čo sa týka druhého z obžalovaných, tam nastal zvrat

Pôvodný rozsudok senát zrušil. V prípade Kána sa vracia proces na úplný začiatok. "Sme spokojní, vyhoveli nám, vrátili to späť na okres sudcovi," hovorí obhajca Tomáš Rosina. "Súd nedostatočne vyhodnotil dôkazy," informuje hovorkyňa súdu Nina Uhrovičová. Za starú mafiánsku vraždu je tak aj napriek tomu, že od nej uplynul dlhý čas, v tejto chvíli právoplatné odsúdení iba Mikuláš Černák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy