Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prezidentka na cvičení OSR: Pri takomto pohľade si človek uvedomí hodnotu bezpečia
Zdielať na

Prezidentka na cvičení OSR: Pri takomto pohľade si človek uvedomí hodnotu bezpečia

LEŠŤ / Po vyše roku, keď pomáhali pri testovaní, v nemocniciach či pri trasovaní chorých, sa vojaci opäť vrátili na cvičiská. Na oblohe stredného Slovenska vidieť americké vrtuľníky, po cestách sa presúvajú tisícky našich aj zahraničných vojakov.

Je to prvé medzinárodné cvičenie po pandémii koronavírusu, zúčastňuje sa ho vyše 8000 vojakov. "Mali sme tisíce vojakov nasadených pri iných veciach počas roku. Pomáhali v nemocniciach, na testovaní či očkovaní. Na cvičenie priestor nebol," povedal minister obrany Jaroslav Naď. 

Tisícky vojakov z celej V4 aj Spojených štátov amerických sú tento mesiac na Lešti. Americké vrtuľníky lietajú nad stredným Slovenskom. Stroje a techniku sem priviezli z viacerých kútov Európy. "Vrtuľníky sem prileteli z Nemecka, Maďarska, Poľska a  Ameriky," uviedol hovorca OS SR Štefan Zemanovič. "Prosíme občanov Slovenskej republiky o trpezlivosť. Momentálne je veľa vojenských presunov leteckých či cestných. Vojaci od nepamäti cvičili, a tak to má byť. Som veľmi rád, že máme túto možnosť," povedal Naď. 

Prezidentka je hlavnou veliteľkou ozbrojených síl, a tak sa na cvičenie prišla pozrieť osobne. "Až pri takomto pohľade si človek uvedomí hodnotu bezpečia a práce všetkých príslušníkov ozbrojených síl," uviedla Zuzana Čaputová. Cvičenie slovenský štít končí budúci týždeň, potom sa vojaci budú vracať domov a treba sa pripraviť na veľké presuny vojenskej techniky cez celé Slovensko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy