Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
PRIESKUM: Na Slovensku chýba 14 tisíc zdravotných sestier. Niektoré chcú ísť aj do predčasného dôchodku
Zdielať na

PRIESKUM: Na Slovensku chýba 14 tisíc zdravotných sestier. Niektoré chcú ísť aj do predčasného dôchodku

BRATISLAVA / Na Slovensku je dlhodobý nedostatok zdravotných sestier. Chýba nám ich 14 tisíc. Horšie od nás sú na tom už len Bulharsko, Litva a Poľsko. Komora sestier urobila prieskum, podľa ktorého polovica opýtaných sestier uvažuje o odchode do dôchodku a veľká časť do predčasného dôchodku. Iné chcú zmeniť povolanie a len veľmi malá časť chce zostať v zdravotníctve. To, že je situácia v zdravotníctve neľahká, dokazuje aj inzerát Národného ústavu srdcovo-cievnych chorôb. Hľadajú až 40 zdravotných sestier.

"Štyridsaťdeväť percent opýtaných sestier povedalo, že chce ísť do dôchodku. Len 18 percent, že zotrvajú v zdravotníctve," uviedol Lukáš Kober, riaditeľ kancelárie SKSAPA.

Každým rokom sa register zdravotných sestier zmenšuje o stovky. "V januári sa nám z registra zdravotných sestier odhlásilo 700. My preto predpokladáme že do konca roka odíde zo systému 1 400 sestier," hovorí Kober. 

Kristína je čerstvou absolventkou vysokej školy a odchádza pracovať do Českej republiky. Jej prvý pracovný pohovor bol tak za hranicami Slovenska. "Ja som teraz ukončila katolícku vysokú zdravotnícku školu v Ružomberku a pracovať budem na ortopédii v Prahe," uviedla Kristína. 

Rozhodla sa tak len pre vyšší plat. "Na Slovensku zarobia sestry do 1 000 eur tak už na začiatku určite viac od 1 200 eur. A celkovo aj podmienky a nemocnice sú tam lepšie," dodala Kristína. 

"Keď sme sa pýtali mladých sestier, koľko chcú plat, tak povedal, že od 1 250 do 1 500 plus príplatky. V reáli má sestra 900 v hrubom." dodáva Kober.

Aj Národný ústav srdcovocievnych chorôb dlhodobo hľadá zdravotné sestry. Zamestnáva 1 000 ľudí, z toho 460 zdravotných sestier a 40 sestier ešte potrebuje. "My spĺňame minimálne počty, ale pre naše optimálne nastavenie potrebujeme 40 zdravotných sestier," uviedla námestníčka generálneho riaditeľa pre opatrovateľstvo NÚSCH, Oľga Sekaninová.

V zverejnenom inzeráte ponúkajú základný plat 1 200 eur plus príplatky. "My ocením aj roky praxe aj vzdelanie, aj dávame nadčasy, motivačné príplatky," dodáva Sekaninová. 

"Na západe krajiny je to najhoršie, tam najviac chýbajú sestry, lebo je to blízko hraníc. Košice sú stabilnejšie na sestry," hovorí Lukáš Kober, riaditeľ kancelárie SKSAPA.

"My si uvedomujeme nespokojnosť zdravotníkov s platmi a môžeme ubezpečiť že na tom robíme, intenzívne. Keď to pripravíme, budeme informovať," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy