Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čistý deň: Bol to len "sex na rozlúčku". Filo ide do väzenia za zneužitie mladistvej
Zdielať na

Čistý deň: Bol to len "sex na rozlúčku". Filo ide do väzenia za zneužitie mladistvej

TRNAVA / Krajský súd v Trnave v utorok 8. júna, potvrdil trest odňatia slobody pre Jakuba Fila za sexuálne zneužívanie v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante. Do väzenia má ísť na 5 rokov a štyri mesiace. Jeho obeťou bola vtedy len 14-ročná klientka tohto centra Natália. Filo si má trest odpykať v zariadení so stredným stupňom stráženia. Krajský súd zamietol odvolanie obžalovaného proti rozsudku prvostupňového súdu. Rozsudok je teda právoplatný.

Čistý deň poskytoval resocializáciu drogovo závislým mladým ľuďom v zariadení v Galante. K sexuálnemu zneužitiu maloletej Natálie kuchárom zariadenia Jakubom Filom došlo podľa obžaloby ešte vo februári 2014. Riaditeľ Čistého dňa Peter Tománek neskôr pripustil, že udalosť sa naozaj stala. Podľa neho to bol len „sex na rozlúčku“.

V roku 2016 vtedajšia poslankyňa Natália Blahová (vtedy SaS) otvorila kauzu možného sexuálneho zneužívania v tomto zariadení. V dôsledku kauzy prišla marci 2018 nezisková organizácia Čistý deň o akreditáciu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Dnes už resocializačné služby neposkytuje.

Filo je už druhým právoplatne odsúdeným zamestnancom Čistého dňa za sexuálne zneužívanie. Prvým bol psychológ zariadenia, ktorý dostal za sex s tromi neplnoletými klientkami podmienečný trest odňatia slobody na 32 mesiacov a trojročnú skúšobnú dobu.

Filo sa dnešného rozhodovania Krajského súdu v Trnave nezúčastnil. Jeho advokát Stanislav Jakubčík povedal, že právoplatné rozsudky sa nekomentujú. Na otázku, či je jeho klient pripravený nastúpiť do väzenia odpovedal, že asi nikto nie je na také niečo pripravený. Po doručení písomného zdôvodnenia ale plánuje zvážiť možnosti v rámci mimoriadnych opravných prostriedkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy