Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európa starne rýchlejšie, ako boli pôvodné odhady. Ohrozené sú dôchodky i seniori
Zdielať na

Európa starne rýchlejšie, ako boli pôvodné odhady. Ohrozené sú dôchodky i seniori

BRUSEL / Európa starne rýchlejšie, ako boli pôvodné odhady. Brusel totiž zozbieral dáta, podľa ktorých do roku 2070 bude až 60% európskej populácie nad 65 rokov. Na takúto obrovskú masu dôchodcov nebude mať kto robiť. Prudký nárast tejto vekovej skupiny dôchodcov sa očakáva vo všetkých členských krajinách v najbližšom štvrťstoročí.

Pred piatimi rokmi sa po prvý raz stalo, že v Európskej únii zomrelo viac ľudí ako sa narodilo. A odvtedy sa tento trend nezastavil. “Demografický vývoj už dlhodobo poukazuje na to, že Európa starne. Členské štáty Európskej únie majú problémy s novými prírastkami obyvateľov,” konštatovala europoslankyňa Monika Beňová.

Kým v súčasnosti na jedného seniora nad 65 rokov pripadajú traja obyvatelia v produktívnom veku, v roku 2042 to budú už iba dvaja. Do roku 2070 bude až 60% európskej populácie vo veku nad 65 rokov. “A 13% obyvateľstva bude starších ľudí ako 85 rokov a viac. Samozrejme, že tie rozdiely sa ešte prehlbujú medzi jednotlivými regiónmi,” doplnila europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Správa europarlamentu upozorňuje na to, že najviac mladých ľudí odchádza práve z oblastí, kde nie je dobudovaná infraštruktúra. Staršia populácia totiž rapídne zvýrazní dopyt po sociálnych a zdravotných službách. Problém tak nebude iba dôchodkový systém, ale o seniorov sa ani nebude mať kto starať. “Nižší počet mladých európanov priamo spôsobí úbytok financií v dôchodkových a zdravotných systémoch a približne o 50 rokov môžeme očakávať v týchto systémoch kolaps,” uviedol europoslanec Peter Pollák. Brusel tak rieši, ako túto demografickú hrozbu zvrátiť. Nastavenie eurofondov by sa malo zamerať práve na oblasti, kde je najvyšší predpoklad odchodu mladých ľudí. “Ďalšia veľká téma, ktorú veľmi správne táto správa pomenúva je, že my sa musíme začať ako naozaj, nie iba slovami, venovať aktívnemu starnutiu. My musíme ľudí proste pripraviť na to, ako aktívne starnúť,” informovala Lucia Ďuriš Nicholsonová. Eurofondy sa tak plánujú presúvať práve na projekty, pri ktorých sa mladí ľudia nebudú sťahovať do väčších miest a ich zamestnanie sa bude týkať starostlivosti o seniorov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy