Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenským vedcom sa konečne dostalo uznania, a to rovno od prezidentky
Zdielať na

Slovenským vedcom sa konečne dostalo uznania, a to rovno od prezidentky

BRATISLAVA / Slovenskí vedci boli počas pandémie veľkou oporou celej spoločnosti, povedala prezidentka Zuzana Čaputová po tom, ako vymenovala Pavla Šajgalíka za predsedu Slovenskej akadémie vied.

Podľa hlavy štátu Zuzany Čaputovej, vedci v období pandemickej neistoty obstáli úctyhodne. To sa prejavilo aj v raste dôvery zo strany verejnosti. Vedci, okrem iného, vyvinuli napríklad aj testy na nový koronavírus."Naši virológovia, epidemiológovia, biochemici, ale aj ďalší odborníci poskytli svoju expertízu v zápase s nebezpečným vírusom," hovorí prezidentka.

Predseda Slovenskej akadémie vied v Prezidentskom paláci ale uvádza, že časti jeho kolegov sa dotkli neúctivé vyjadrenia niektorých politikov, ktoré zazneli počas pandemického obdobia. "Tí ľudia boli trochu frustrovaní z týchto vyjadrení, pretože to cítili ako krivdu. Aj celá tá vedecká obec po tom všetkom čo sa tu stalo, čakala nejakú satisfakciu, nejaké ocenenie - nemyslím materiálne, stačilo verbálne," povedal Šajgalík.

Zatiaľ čo veľká časť spoločnosti si vedcov stále váži, iní ľudia podliehajú záplave hoaxov a klamstiev, najmä na sociálnych sieťach. Podľa štátneho tajomníka ministerstva školstva pre vedu a výskum Paulisa je dôležité, aby vedci pri náročných témach používali zrozumiteľnejší jazyk. "Je potrebné vedieť vysvetliť to v jednoduchých termínoch aj tomu, kto nie je v tej problematike doma. Tým pádom budú aj ľudia zorientovanejší," uviedol Paulis.

Špičkový jadrový fyzik Jozef Masarik taktiež považuje za dôležité to, aby seriózni vedci nemlčali. Konšpirátori, či klamári pri zamorovaní verejného priestoru nemajú zábrany. "Samozrejme, tu už ale vstupuje do hry aj kvalita nášho vzdelávania - od základného stupňa až po vysoké školy," dodal Masarik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy