Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rodičia, pozor: Takmer sto tisíc slovenských detí už dostalo správu so sexuálnym obsahom
Zdielať na

Rodičia, pozor: Takmer sto tisíc slovenských detí už dostalo správu so sexuálnym obsahom

BRATISLAVA / Slovenské deti trávia podľa novej európskej štúdie takmer dve a pol hodiny denne na internete. Znepokojivé je však to, že viac ako 97-tisíc z nich už aspoň raz dostalo správu so sexuálnym obsahom.

Pre predstavu je to približne toľko detí, koľko má obyvateľov mestská časť Bratislava IV, či dokonca viac ako počet obyvateľov celého okresu Martin. "Nevieme preukázať, že tých detí nie je oveľa oveľa viac. Ten prieskum sa nedotkol všetkých detí, čiže je to len nejaká vzorka v úvodzovkách, ale aj na tej vidieť, že tie ohrozenia sú obrovské," skonštatoval Jozef Halcin, riaditeľ odboru prevencie KMVSR. Správy so sexuálnym obsahom dostalo takmer 97 500 detí a dospievajúcich vo veku od 9 do 16 rokov. Európska štúdia o deťoch a internete robila prieskum v 19-tich krajinách, vrátane Slovenska. Zo všetkých detí sa 34 % v prieskume priznalo, že komunikovalo s cudzím dospelým a 17 % sa s takýmto človekom, ktorého spoznali online dokonca stretlo aj osobne.

"Na Slovensku máme približne každý rok okolo 500 prípadov identifikovaných, pri ktorých dospel páchateľ k sexuálnemu zneužívaniu daného dieťaťa. Hovoríme o deťoch do 15 rokov," ozrejmil Halcin. 500 detí je na Slovensku takmer jedna základná škola. Minulý rok bola každá 8-ma obeť trestného činu dieťa do 18 rokov. Takmer každé druhé dieťa alebo dospievajúci bol sexuálne zneužívaný. V posledných rokoch však stúpa aj počet prípadov detskej pornografie. "Treba apelovať na rodičov, aby vedeli, s kým ich deti komunikujú, akým obsahom komunikujú, či náhodou pod nejakým nátlakom od osoby, o ktorej si myslelo to dieťa, že je jeho rovesníkom a chcelo sa baviť o jeho rovesníckych problémoch, či mu neodoslalo nejaké hanlivé fotografie, cez ktoré môže byť neskôr vydierané," upozorňuje Halcin.

"Treba s ním komunikovať ohľadom toho, čo všetko môže na internet zverejňovať, akým spôsobom môže komunikovať, s akými ľuďmi. Treba ho samozrejme edukovať aj o tom, že teda aké sú tie potenciálne hrozby, čo sa môže stať," vyjadrila sa psychologička Romana Mrázová. Smutným faktom však je, že viac ako 21-tisíc detí a dospievajúcich, ktoré dostali správu so sexuálnym obsahom, sa s tým nikomu nezdôverilo. "Nepríde za rodičom, nepríde za učiteľom, za nejakou inou autoritou, s ktorou by sa poradilo, čo v takej situácii urobiť," povedal Halcin.

"Apelovala by som teda hlavne na ten vzťah medzi rodičom a dieťaťom, že to je najdôležitejšie. Pokiaľ funguje naozaj dôvera medzi rodičom a dieťaťom, skôr z tej strany toho dieťaťa, tak môžeme sa vo veľkej miere spoliehať aj na to, že to dieťa si toho rodiča vyhľadá a bude ho kontaktovať v takom prípade," dodala Mrázová. Podľa psychologičky by rodičia nemali zabúdať na to, že aj pubertiaci potrebujú ich čas a pozornosť. Aj keď sú vo veku, kedy ich zvyknú odmietať. Venovať sa im je dôležité na udržanie dôvery vo vzťahu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy