Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Neďaleko veľkej farmy vznikla hrozba afrického moru ošípaných
Zdielať na

Neďaleko veľkej farmy vznikla hrozba afrického moru ošípaných

JASENOV / Nočná mora chovateľov ošípaných už dorazila aj na Horný Zemplín. V okrese Humenné veterinári zistili prvý pozitívny prípad prasacieho moru, ktorý bol navyše potvrdený iba kúsok od najväčšej farmy ošípaných na východe republiky. Chovatelia ešte nevedia, čo sa bude diať. Momentálne čakajú na pokyny od veterinárov. Najdôležitejšie však je, aby sa mor od diviakov nerozšíril aj do domácich chovov.

Horný Zemplín dlho odolával, no to už po dnešku neplatí. "Pozitívny uhynutý diviak bol nájdený v katastrálnom území Jasenov, čo potvrdzuje v okrese Humenné prvý pozitívny prípad afrického moru ošípaných," uviedol hovorca ministerstva pôdohospodárstva Daniel Hrežík.

Neďaleko miesta nálezu sídli najväčšia farma na chov ošípaných na východe Slovenska. Dokopy vlastnia asi sedemnásť tisíc kusov ošípaných."Veľmi nás to zaskočilo. Je to šesť a pol kilometra od farmy v Topoľovke a desať od farmy v Kamenici. My máme farmu zabezpečenú ale nevieme, ako to bude s diviakmi, kam sa premiestnia," hovorí zástupca konateľov spoločnosti PAVEX s.r.o. Krzysztof Chuchro.

Zatiaľ je AMO potvrdený iba u diviačej zveri a najdôležitejšie je teraz zabrániť tomu, aby sa dostal do domácich chovov. V takom prípade by bola nevyhnutná likvidácia celých chovov. V konečnom dôsledku by mohlo dôjsť aj k problémom so zamestnanosťou. "Podstatná časť našich občanov, ako aj občanov blízkeho okolia, je zamestnaná na farme. Rovnako tak by vznikli aj ekonomické škody," vysvetľuje starosta obce Topoľovka Štefan Ladičovský.

Každá jedna nákaza zhoršuje situáciu poľnohospodárov

"Náš štát ako jediný nezahrnul poľnohospodárov do Plánu obnovy a prakticky nemali žiadnu pomoc ani počas kovidového obdobia," hovorí Jana Špuntová, regionálna riaditeľka Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory.

Štátni veterinári budú robiť kontroly u každého, kto doma chová minimálne jednu ošípanú, a to v okruhu troch kilometrov od fariem s chovom nad tisíc kusov.

"Chovatelia ošípaných musia aplikovať na 100% opatrenia biologickej ochrany chovu pred zavlečením vírusu, a tak isto sa na nich vzťahuje aj obmedzenie presunu ošípaných," opisuje Hrežík.

Export do zahraničia sa pre farmu skomplikuje. Kamión s odstavčatami nakladali aj dnes, no zatiaľ ešte nevedia, čo ich čaká. "Aké podmienky musíme splniť, to budeme vedieť po stretnutí s veterinármi. Veľmi prosím všetkých malých chovateľov, aby urobili, čo je v ich silách, aby sa AMO neobjavil v malých chovoch," dodal Krzysztof Chuchro.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy