Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Europoslanec Hojsík: Sputnik vám do niektorých krajín stačiť nebude
Zdielať na

Europoslanec Hojsík: Sputnik vám do niektorých krajín stačiť nebude

BRATISLAVA / Podobu cestovateľského semafora, ktorý vláda tento týždeň schválila, už poznáme. Vyplýva z neho napr. aj to, že momentálne asi najjednoduchšie sa nám bude cestovať do krajín európskej únie. Ešte jednoduchšie by to malo byť s európskym COVID pasom.

Spustenie green pasov by malo byť 26. júna, Európska únia nie je stotožnená so všetkými spracovaniami týchto potvrdení. Vláda očakávala, že pasy budú jednotné pre zlepšenia cestovania medzi krajinami Európskej únie. 

Niektoré štáty žiadajú prechodné obdobie COVID pasov na 6 týždňov z dôvodu opravy nedostatkov. "Patria medzi ne krajiny ako Švédsko, Švajčiarsko, Nemecko a Španielsko, ktoré trvajú ne tom, že potrebujú dlhšie obdobie na to, aby spustili green pasy," povedal europoslanec Martin Hojsík. Väčšina krajín však súhlasí s prijímaním COVID pasov od 26. júna, je to najmä v záujme dovolenkových destinácií pre, ktoré je leto jediným prísunom príjmov. 

"Je na škodu, že sa to rieši na poslednú chvíľu, keďže už minulý rok v lete sa hovorilo o potrebe jednotného potvrdenia. Dúfal som, že sa na tomto riešení bude pracovať už skôr," uviedol Hojsík. S tým súvisí aj príprava mobilnej aplikácie, kedy každá krajina bude mať tú svoju s jedinečným QR kódom. "Slovensko pracuje na vývoji aplikácií, jedna bude pre občanov, ktorí budú chcieť vycestovať. Druhá bude na kontrolu, či občan má platné očkovanie alebo test." Všetky databázy medzi členskými štátmi budú prepojené. Tieto dáta budú slúžiť pre jednoduchšiu kontrolu na hraniciach a v krajine. 

​Green pasy budú obsahovať potrebné údaje o očkovaní či prekonaní ochorenia COVID-19. V aplikácii bude uvedená aj použitá vakcína. Štáty, ktoré budú používať green pasy budú akceptovať všetky vakcíny, ktoré boli schválené Európskou liekovou agentúrou. "Najmä severské krajiny budú bazírovať len na schválených vakcínach, to či medzi nimi bude aj Sputnik, je stále otázne," uvidel Hojsík. 

Slovensko je jednou z posledných krajín EÚ, ktorá nemá v zákone definované bezpečné obiehanie cyklistov. Petíciu spúšťajú po tom, čo v stredu po zrážke s autom zomrel 24-ročný cyklista Adrián Babič počas tréningu.​"Je to jedna z vecí, ktorá by mala byť normou aj na Slovensku, pretože v Európskej únii je to úplne bežné. V Belgicku majú vodiči povinnosť dodržiavať vzdialenosť 1,5 metra," komentoval Hojsík navrhovanú petíciu. "Tento návrh tu mal byť už dávno a malo s ním prísť samotné ministerstvo," dodal. 

Ochrana klímy

​Po návšteve premiéra Eduarda Hegera v Bruseli sa otvára diskusia o ochrane klímy. Premiér sa vyjadril, že štát musí chrániť ľudí pred energetickou chudobou. "Ľudia míňajú veľmi veľa peňazí na teplo a elektrinu, a tým pádom im už nezostáva veľa peňazí," vysvetlil europoslanec. Premiér vyjadril obavu, že či riešenie klímy nezvýši energetickú chudobu. "Keď investujeme peniaze na zlepšenie energetickej efektivity, môže sa to odraziť nielen na klíme, ale aj v peňaženkách Slovákov."

Mnohí sa obávajú, že prechod na zelené energie bude znamenať obrovskú zmenu na pracovnom trhu. "Aj tieto zmeny môžu priniesť nové možnosti pracovných miest, je to všetko len o tom, ako dokážeme využiť tento potenciál. Veľkú šancu vidím aj vo výrobe elektromobilov, ktoré sa na Slovensku momentálne nevyrábajú," povedal Hojsík. Europoslanec vidí možnosť aj v podporovaní menších podnikateľov, ktorí sa venujú trvalo udržateľným zdrojom. "Práve títo ľudia môžu zo Slovenska urobiť krajinu, ktorá je na čele tohto rebríčka a nie tú, ktorá dobieha za ostatnými," doplnil. 

​​Klimatická kríza ovplyvňuje aj včely, ktoré sú v ohrození. "Tieto opeľovače ohrozuje viacero vecí, medzi nimi sú aj pesticídy, to sa dá veľmi jednoducho zmeniť. V Európskej únii stále nemáme nastavené kritéria o tom, ako ochraňovať včely. Na politickej úrovni o tom budú rozhodovať ministri členských krajín. Očakávam, že Slovensko bude stáť na strane prísnej ochrany," vysvetlil europoslanec. V prípade, že sa tento problém nebude riešiť, mohlo by včelstvo klesnúť až o 20 percent. "Bude sa rozbiehať monitoring opeľovačov, pretože je veľa vecí, ktoré nevieme a potrebujeme ich zistiť. Podarilo sa mi presadiť projekt, ktorý bude zisťovať, čo všetko vplýva na život včiel," dodal Hojsík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy