Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Reforma zdravotníctva: Viac lôžok, modernejší systém a jednoduchšia orientácia
Zdielať na

Reforma zdravotníctva: Viac lôžok, modernejší systém a jednoduchšia orientácia

BRATISLAVA / O najväčšej reforme zdravotníctva za posledných 15 rokov informoval minister Lengvarský, podľa neho má zlepšiť materiálne, technické a pracovné podmienky v slovenskom zdravotníctve.

Ministerstvo zdravotníctva začína diskusiu ako zlepšiť slovenské zdravotníctvo. Cieľom optimalizácie siete nemocníc je zmeniť lôžkový fond tak, aby bolo dostatok akútnych aj následných lôžok. Výsledkom by mala byť kvalitnejšia zdravotná starostlivosť. 

„Zmena v celkovej sieti zdravotnej starostlivosti je pre nás veľmi dôležitá. Všetky peniaze z plánu obnovy vo výške približne 1,4 miliardy eur sú podmienené tým, že si upraceme v sieti nemocníc,“ vysvetlila štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková. Rezort aktuálne otvára k tejto
téme diskusiu. Viesť ju bude so zdravotnými poisťovňami, asociáciami nemocníc, zástupcami lekárov a sestier.

Chystaná reforma má pomôcť aj v systéme, a v nemocniciach by sa mal podľa ministra Lengvarského cítiť „ako v 21. storočí“. Na základnú reorganizáciu má nadväzovať aj eštrukturalizácia siete všeobecnej, špecializovanej aj pediatrickej ambulantnej starostlivosti a tiež záchranných zdravotných služieb. Plán obnovy má byť postavený na reorganizácii nemocničnej siete, a tiež skompletizovaní nemocničných zariadení. Vznikne nová agenda nemocníc, ktorá sa bude odvíjať od potreby pacientov a súčasného stavu. 

„Reforma má za cieľ zmeniť lôžkový fond, ktorý máme, tak, aby sme mali dostatok lôžok pre akútnych pacientov aj ľudí,
ktorí dnes nemajú možnosť dlhodobej starostlivosti, chronických pacientov, pacientov po cievnych mozgových príhodách, ktorí potrebujú paliatívnu starostlivosť,“ uviedol šéf rezortu zdravotníctva.

​Reforma prebehne v piatich krokoch 

Komunitná úroveň zabezpečuje následnú a rehabilitačnú starostlivosť, urgentnú ambulantnú starostlivosť, komplexnú ambulantnú starostlivosť, špecializovanú starostlivosť, môže poskytovať jednodňovú zdravotnú starostlivosť, stacionárnu starostlivosť, psychiatrickú a lôžkovú starostlivosť. Pôjde o osem až desať nemocníc ako komplexné neurorehabilitačné centrá, prípadne aj dlhodobo ventilovaní pacienti a tri spinálne centrá pre pacientov s paralýzami.

Regionálna úroveň by mala poskytovať štandardnú akútnu a plánovanú starostlivosť na regionálnej úrovni. Spádovo do nej bude spadať približne 100.000 až 200.000 obyvateľov pre približne dva až tri okresy s dostupnosťou  do 30 až 45 minút od bydliska pacienta. Vykonávať na tejto úrovni by sa mali základné chirurgické výkony či štandardnú starostlivosť internú, pediatria, pôrodníctvo, ale aj plánované výkony ako výmeny kĺbov.

Komplexná úroveň bude zabezpečovať komplexnú akútnu aj plánovanú starostlivosť. Pod túto úroveň bude spadať približne 600.000 až 800.000 ľudí, teda približne na úrovni vyššieho územného celku. Dojazd zdravotnej záchrannej služby by do nej mal byť približne do hodiny. V tomto prípade by mohlo napríklad ísť o akútne ťažké úrazy či komplexnú plánovanú starostlivosť ako stredne komplexné onkochirurgické zákroky.

Pri národnej úrovni pôjde o vysokošpecializovanú starostlivosť s veľmi zriedkavým výskytom. Bude len na jednom mieste na Slovensku. Bude sa v nich napríklad realizovať transplantácia srdca. Koncová úroveň bude zabezpečovať špecializovanú starostlivosť s nízkou početnosťou. Spádovo do nej bude spadať približne 1,5 až dva milióny obyvateľov. Dojazd do nej by mal byť do približne 90 minút. Pôjde napríklad o vysoko komplexnú onkologickú liečbu, kardiochirurgiu či vysoko komplexné výkony v neurochirurgii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy