Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dvanásty máj je aj Medzinárodným dňom sestier. Aké je to byť zdravotnou sestrou na Slovensku?
Zdielať na

Dvanásty máj je aj Medzinárodným dňom sestier. Aké je to byť zdravotnou sestrou na Slovensku?

BRATISLAVA / Nebyť zdravotných sestier, zdravotníctvo ako ho poznáme, by nemohlo fungovať. Mnohé sú po pandémii vyčerpané, vyhorené a očakáva sa ďalší odliv sestier, ktorých už dnes chýbajú v našom zdravotníctve tisíce. Aj to bolo témou dnešného Medzinárodného dňa zdravotných sestier.

Prečo v zdravotníctve pracuje laborantka Hajnalka Baracz Feketevíziová odpovedala jednoducho: "Ja túto prácu milujem. Ja som prvou školou pôvodne stavbárka. Nevedela som dlho sa nájsť v tomto živote a našla som sa."

"Od pätnástich rokov som chcela byť zdravotnou sestrou," priznala vrchná sestra Zuzana Varjasiová. Obidve pracujú v červenej zóne. Dnes ich potešili kvety od prednostu a primára, ale aj pohľadnica od dlhoročného pacienta. "Pred siedmimi rokmi bol u nás hospitalizovaný a občas nám napíše," reagovala na pohľadnicu Varjasiová. Ocenené verejnosťou sa ale byť necítia. "Sociálne siete sú plné nenávistných komentárov. Vie to veľmi znechutiť prácu," povedala laborantka Hajnalka Baracz Feketevíziová. 

Vo vestibule žilinskej nemocnici si môžu od dnes ľudia pozrieť fotografie sestier, ktoré sa obetavo starajú o pacientov. Môžu tak vidieť tváre žien a mužov ako vyzerajú bez respirátorov. Pracujú na rôznych oddeleniach, ale všetkým koronavírus zmenil život. "Veľmi to postihuje aj naše rodiny, lebo sme veľmi unavení. Tých pacientov síce ubúda, ale stále sú. Starostlivosť o nich je náročná," konštatovala vedúca sestra Renáta Frývaldová.

Minister zdravotníctva a premiér dnes prišli osobne poďakovať sestrám do Univerzitnej nemocnice v Bratislave na Mickiewicovej ulici. "Momentálne nám chýba 500 sestier," priznala Renáta Vandriaková, riaditeľka univerzitnej nemocnice. Navyše väčšina je v preddôchodkovom alebo dôchodkovom veku. Situácia v najväčšej nemocnici kopíruje celoslovenský problém. Navyše sestry sú vyčerpané po pandémii.

​Očakáva sa preto ďalší odlyv po zrušení núdzového stavu. Nemocnice sa snažia prilákať sestry ako sa dá. Minister prisľúbil lepšie ohodnotiť aj dlhoročné a skúsené sestry. "Bez personálu nám budú pekné nemocnice na nič. Sú dve možnosti - finančná motivácia a dobré prostredie," uviedol minister zdravotníctva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy