Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
SIS si napráva reputáciu. Nový riaditeľ sa zodpovedal výboru, ktorý ho má kontrolovať
Zdielať na

SIS si napráva reputáciu. Nový riaditeľ sa zodpovedal výboru, ktorý ho má kontrolovať

BRATISLAVA / Slovenská informačná služba si napráva svoju pošramotenú reputáciu. A to doma, a aj v očiach zahraničných spravodajských služieb. Jej nový riaditeľ sa v stredu prvýkrát zodpovedal výboru, ktorý má SIS kontrolovať. Poslanci sa okrem iného dozvedeli to, že tajní agenti zachytili informácie, ktorými vraj dokonca pomohli zmariť teroristický útok.

S privítaním tajomníčky, ktorá vo Výbore pre kontrolu SIS zažila všetkých riaditeľov tajnej služby od čias Ladislava Pitnera, v stredu po prvýkrát pred poslancov Výboru pre jej kontrolu predstúpil najnovší šéf inštitúcie, o ktorej sa v poslednej dobe hovorilo veľmi veľa. Michal Aláč. Len pred niekoľkými dňami ho vymenovala prezidentka do funkcie, namiesto dnes väzobne stíhaného exšéfa, Vladimíra Pčolinského. "Zvláštne, že práve pri výbere riaditeľa tejto služby nemajú občania žiadnu kontrolu nad tým, kto je vybraný," vyjadril sa poslanec NR SR Tomáš Valášek (PS). A tak chce do budúcna koaličný odídenec Tomáš Valášek navrhnúť zmenu, aby riaditeľ spravodajskej služby prešiel minimálne poslaneckým vypočúvaním.


Takmer dve hodiny v takzvanom vyhradenom režime, SIS-kár Aláč hovoril poslancom o práci, ktorú tajná služba vykonala za minulý rok. Neobišli však ani tému zahraničných agentov operujúcich na Slovensku a ich monitorovanie. "V kontexte posledných udalostí ešte zintenzívnila kontra spravodajskú ochranu," povedal riaditeľ SIS Michal Aláč. Podľa slov nového riaditeľa čakajú službu zmeny. Systémové, či personálne. A to aj v súvislosti s vážnymi obvineniami z nedávnej minulosti, voči dvom najvyššie postaveným osobám v službách SIS. "Je prirodzené, že aj SIS musí reagovať na rôzne skutočnosti, ale teraz by som nerád konkretizoval," uviedol Aláč.


Otrasené renomé podľa šéfa kontrolného výboru, slovenskí tajní agenti aj napriek udalostiam v službe, nemajú. "Kredit SIS naopak rastie tým, že svojou činnosťou mohli prispieť k tomu, čo môžem povedať, že môže byť úspech," vyjadril sa Marián Saloň, poslanec NR SR za Smer-SD. Podľa informácií televízie JOJ sa totiž aj vďaka informáciám Slovenských spravodajských jednotiek podarilo zabrániť plánovanému teroristickému útoku. "SIS sa podieľala na nejakom prípade, kde vlastne pomohli niečo vyriešiť," povedal Saloň. "Každý deň robím všetko preto, aby sme si upevnili postavenie," dodal Aláč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy