Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Otvorenie terás zďaleka nevyriešilo všetky problémy v gastre. Mnohí podnikatelia sú na dne
Zdielať na

Otvorenie terás zďaleka nevyriešilo všetky problémy v gastre. Mnohí podnikatelia sú na dne

SLOVENSKO / Dočkajú sa hotely, reštaurácie a kaviarne plnej prevádzky skôr, než skrachujú? Situácia sa nezlepšuje ani po možnosti otvoriť terasy. Prieskumy hovoria, že pre pandémiu je až 90 % prevádzok v zlej finančnej situácii a 25 % sa obáva bankrotu. 60% zariadení skončí, ak sa nedočká relevantnej pomoci. Ohrozené sú najmä rodinné podniky.

"Podľa januárového prieskumu stovky reštaurácií zaniklo a viac, ako polovica zamestnávateľov musela prepustiť svojich zamestnancov," informuje prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz. 

Mnoho kuchárov vymenilo varechu napríklad za volant

A keďže miesta taxikárov alebo napríklad skladníkov sú dnes oveľa istejšie, je možné, že variť sa už nevrátia a v prevádzkach bude pracovať vo veľkom nekvalifikovaný personál. "Sme v procese hľadania aj čašníkov, aj kuchárov, množstvo ľudí z gastra odišlo," hovorí majiteľka Bistra Bianka Serra. 

Niektorí kuchári hľadali spôsob, ako ostať aspoň pri varení

"Špičkový šéfkuchár si otvoril foodtruck alebo streetfood reštauráciu," hovorí Artz. Podľa majiteľky bistra, ktorá musela poprepúšťať zamestnancov a znížiť náklady ako to išlo, otvoriť terasu znamenalo znova prijať ľudí, aj keď počasie a teda aj zárobok je veľmi neistý a obrat stále veľmi nízky.

Sitom štátnej pomoci prepadávajú mnohé firmy v tejto branži

Napríklad dodávatelia kávy a čajov. Náklady okresali na minimum, evidujú dlhy, prišli o takmer všetky tržby a prichádzajú aj o klientov. "Som ostal jediný zamestnanec," informuje konateľ dodávateľskej firmy od gastrosektoru Ivan Kolář. 

Dostávajú jeden príspevok, ktorý takmer celý zhltnú odvody

"Pomoc na jediného zamestnanca, ktorým som ja, ale tá pomoc je priamo úmerná za odvod do sociálnej poisťovni, keď sa odpočíta, ostane mi 54 eur mesačne," hovorí Kolář. Žiadali aj o pomoc s nájmom. Sitom pomoci ale prepadli. "Minimálne trikrát zamietnutá, zakaždým iný dôvod," hovorí Kolář. Dodávatelia nemajú nárok na pomoc s nájmom. 

Ani otvorenie terás nevytrhne podniky zo zlej finančnej situácie 

Obrat je stále nízky. "Obrat na terase je zhruba 15%," hovorí Serra. 

Aj toto je predstava ľudí z gastrosektora, ako by štát mohol pomôcť

"Predĺženie odkladu splátok odvodov, za kľúčové je dlhodobé zníženie DPH na stravovacie služby," hovorí Artz. "Najväčšia pomoc zníženie DPH a otvorenie interiérov," hovorí Serra. 

Ministerstvo financií ale stanovisko k možnému zníženiu DPH nemení. "Ministerstvo financií momentálne analyzuje rôzne možnosti, v tomto momente je predčasné hovoriť o akýchkoľvek záveroch. Keď to bude aktuálne, samozrejme budeme informovať," uviedol hovorca ministerstva financií Pavol Kirinovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy