Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Už je to štvrté výročie od tragédie vrtuľníka. Obžaloba viní pilota
Zdielať na

Už je to štvrté výročie od tragédie vrtuľníka. Obžaloba viní pilota

PREŠOV / Na Hasičskej stanici v Prešove si dnes kolegovia a blízka rodina pripomenuli už štvrté výročie pádu vrtuľníka a tragickej smrti dvoch kolegov. Radoslav Lacko a Peter Toďor boli práve v závese pod vrtuľníkom, keď stroj padol k zemi. Začiatkom tohto roka bola podaná obžaloba. Zo zavinenia nehody viní pilota.

Pamätník na prešovskej hasičskej stanici pribudol na prvé výročie pádu vrtuľníka. Odvtedy ubehli ďalšie tri roky, pre rodiny hasičov sú to tak živé spomienky akoby sa to stalo včera. 

"Strašne je to ťažké. Neviem ako to budem znášať ďalej," povedal otec Petra, Peter Toďor starší. "Každý deň na neho myslím," reagovala mama Radoslava Lacka,  Tamara Namešpetrová. Radoslav Lacko a Peter Toďor. Boli to oni dvaja, ktorí v ten osudný deň viseli na lane, keď sa lietajúci stroj zrútil k zemi. Osudný pád videli aj ich kolegovia. Ani pre nich nebolo ľahké vo svojej práci pokračovať. "Ale tým, že sú to chlapi, ktorí sú pripravení znášať tie najhoršie veci, tak do toho išli ďalej," konštatoval Peter Kovalík, poverený zástupca riaditeľa HaZZ.  

Zranený bol aj samotný pilot. To, že prišli o život jeho kamaráti nesie podľa ich rodín ťažko. Koncom januára vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby spracoval návrh na jeho obžalobu. Podľa obhajcu, ktorý pilota zastupoval v čase podania obžaloby, znalecké posudky konštatujú aj externé faktory. Náklon vrtuľníka bol podľa neho spôsobený tým, že došlo k preťaženiu ťažiska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy