Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pripomíname si 71. výročie vzniku Európy. Do EÚ musíme vniesť vlastné názory a byť vedomí spoločnej zodpovednosti, odkazuje Korčok
Zdielať na

Pripomíname si 71. výročie vzniku Európy. Do EÚ musíme vniesť vlastné názory a byť vedomí spoločnej zodpovednosti, odkazuje Korčok

BRATISLAVA / Deň matiek, ale aj Deň Európy si pripomenuli aj naši politici. Deviateho mája 1950 navrhol Francúz Robert Schuman novú, mierovú spoluprácu na našom kontinente. Slovensko sa mohlo pripojiť až po páde komunizmu, a výrazne z toho profitujeme.

Krátko po druhej svetovej vojne si zodpovední politici na západe povedali - stačilo. Namiesto ničenia sa vo vojnách poďme radšej spolupracovať. Slovensko sa do tohto úspešného projektu pridalo až o niekoľko desaťročí neskôr.

"Musíme do neho vniesť aj naše vlastné názory, ale osobitne - byť si vedomí spoločnej zodpovednosti," vyhlásil šéf rezortu zahraničia Ivan Korčok.

Na začiatku spojili sily Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Benelux, postupne sa pridávali ďalší a západné zoskupenie silnelo. Naopak, východný blok ovládaný boľševikmi z Moskvy sa rozpadol a Slovensko pred 17 rokmi tiež vstúpilo do EÚ.

"Je bez akejkoľvek diskusie, že za mohutný ekonomický rozmach vďačíme nášmu členstvu v Európskej únii, solidarite jej členov," skonštatoval predseda vlády Eduard Heger.



Časť ľudí na Slovensku vníma Európsku úniu len ako nejaký bankomat, do ktorého bohaté krajiny vkladajú peniaze a my si ich v obrovských množstvách vyberáme. Podľa prezidentky je však za úspechom EÚ okrem jej ekonomickej sily, aj uplatňovanie spoločných hodnôt.

"Rešpekt pre ľudskú dôstojnosť, slobodu a demokraciu, rovnosť, princípy právneho štátu či záväzok dodržiavať základné ľudské práva," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

Samozrejme, aj EÚ má svoje problémy, neraz sa jej vyčíta ťažkopádne rozhodovanie, či veľká byrokracia.

"Občan musí mať pocit, že na neho únia nezabúda a vo svojich politikách dokáže zodpovedať na otázky každodenného života,"  povedal predseda parlamentu Boris Kollár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy