Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Po troch medveďoch, ktorých matku zastrelili, niet ani stopy. Majú šancu siroty prežiť?
Zdielať na

Po troch medveďoch, ktorých matku zastrelili, niet ani stopy. Majú šancu siroty prežiť?

VYSOKÉ TATRY / Pondelkové utratenie medvedej mamy a jej mláďaťa vo Vysokých Tatrách zásahovým tímom štátnej ochrany prírody, už rieši aj polícia. A kým v ľudskej civilizácii padajú trestné oznámenia, v prírode sa zrejme odohráva veľmi smutný príbeh. Zatiaľ nevedno, či bude mať pre tri siroty šťastný koniec.

Tri medvedie mláďatá, ktoré zostali bez matky a jedného súrodenca sa doposiaľ medzi ľudí nevrátili. Vo videu si môžete pozrieť zábery z priemyselnej kamery štátnych lesov TANAP-u neďaleko miesta, kde utratili medvedicu a jedno mláďa. Tri siroty si krátko po zásahu ešte neuvedomujú, že stratili rodiča a v hravej nálade odkráčali do lesa. Odvtedy o nich nie je počuť. "Môže sa stať, že sú schopné sa o seba postarať a bez problému bez kontaktu s človekom prežijú," povedal Ján Marhefka, riaditeľ štátnych lesov TANAP-u.

Jeden a polročné medvede stratili nielen mamu, ale aj svojho vodcu. Mláďatá si zrejme po vzore medvedice zvykli hľadať potravu hlavne v kontajneroch. Aj keď v prírode majú teraz tiež veľa možností, ako si s hladom poradiť. Nuž a kým po malých medveďoch niet ani stopy, v Tatrách už v tomto prípade padajú trestné oznámenia. "Ide o podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov," uviedla hovorkyňa KR PZ PO Jana Ligdayová.

Riaditeľ štátnych lesov je presvedčený o tom, že zásah bol prinajmenšom neštandardný, on ale trestné oznámenie nepodal. "Predpokladáme, že polícia koná na základe nášho záujmu o uvedený čin, ktorý sa udial na Tatranskej Polianke," skonštatoval Marhefka. Zásah preskúmala aj Slovenská inšpekcia životného prostredia. "Hodnotíme ho ako plne zákonný," povedal Ján Jenčo, generálny riaditeľ Inšpekcie životného prostredia. "Je nemysliteľné, aby dve štátne inštitúcie takto proti sebe bojovali a tí, ktorí bez problémov strieľali medvede v minulosti, tu teraz idú podávať trestné oznámenia," dodal minister životného prostredia SR Ján Budaj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy