Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vládny špeciál s Gašparovičom na palube pred odletom zastavili
Zdielať na

Vládny špeciál s Gašparovičom na palube pred odletom zastavili

Zdroj: TASR

Celá delegácia musela palubu lietadla opustiť.

Celá delegácia musela palubu lietadla opustiť. Bližšie informácie o dôvodoch zastavenia zatiaľ nikto z kompetentných neposkytol, nevie sa ani, na ako dlho je odlet hlavy štátu do Prahy prerušený.
      

Ľudia, ktorí boli na palube, opustili lietadlo bez batožiny, z ktorej časť vybrala na plochu polícia. Policajný pes ju preňuchal a následne policajní kynológovia zobrali jeden kufor 500 m od lietadla.

Po približne 20 minútach ho vrátili späť k ostatnej batožine.  Slovenská delegácia na čele s prezidentom, ktorá už v týchto chvíľach mala byť na stretnutí na Pražskom hrade, by mala každú chvíľu odletieť do ČR.
      

Dnešný program sa upraví, pričom podľa informácií prezidentskej kancelárie je zatiaľ zrušená spoločná tlačová konferencie hláv štátov SR a ČR.
      

Ako pre novinárov uviedol hovorca prezidenta Marek Trubač, ministerstvo vnútra potvrdilo, že niekto oznámil, že na palube lietadla je bomba. Páchateľa už zadržali.

Odlet Gašparoviča prerušil muž, ktorý oznámil, že mu hrozí nebezpečenstvo

Počas dnešného rolovania vládneho špeciálu TU–154 na ploche bratislavského Letiska Milana Rastislava Štefánika zatelefonoval do Prezidentského paláca muž, ktorý oznámil, aby prezident nenastupoval do lietadla a neletel do Českej republiky, lebo mu hrozí vážne nebezpečenstvo, TASR informoval hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš.
      

Ako ďalej uviedol, riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov okamžite rozhodol o zastavení letu a delegácia prezidenta vystúpila z lietadla, ktoré sa podrobilo kontrole. Tá však nezistila žiadne bezpečnostné riziko.
      

"Medzitým sa polícii už podarilo vypátrať a zadržať podozrivého muža, ktorý telefonoval," uviedol Tomáš s tým, že teraz ho vyšetrujú.
      

Odlet prezidenta SR Ivana Gašparoviča na zahraničnú návštevu do Českej republiky bol počas rolovacieho manévru vládneho špeciálu tesne pre odletom zastavený. Celá delegácia musela palubu lietadla opustiť. Po prehliadke s policajným psom kynológovia zobrali jeden kufor 500 m od lietadla. Po približne 20 minútach ho vrátili späť k ostatnej batožine.
      

Po hodine a 40 minútach od pôvodne plánovaného odletu odletela slovenská delegácia na oficiálnu návštevu ČR.


Zdielať na

Najčítanejšie správy