Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Štvornohý imigrant, bez povolenia a testu, opustil Slovensko. Vytočil tak Poliakov
Zdielať na

Štvornohý imigrant, bez povolenia a testu, opustil Slovensko. Vytočil tak Poliakov

POĽSKO / SLOVENSKO / Poliaci vyčítajú Slovensku, že nám cez našu spoločnú hranicu prekĺznu veľmi nebezpeční migranti a to bez akéhokoľvek povolenia, či testu. Pre medvede totiž hranice neplatia a preto sa pohraniční policajti zrejme musia pripraviť na krušné časy.

Stopy po nelegálnej migrácii na našich hraniciach objavili práve poľskí pohraničiari. Previnilca sa však neodvážili zastaviť. "Podľa všetkého sa nelegálny migrant pohyboval po štyroch a bol ohromnej veľkosti. Pravdepodobne hľadal potravu," povedal hovorca hraničnej stráže Michał Tokarczyk.

Odtlačky v snehu objavili pohraničiari iba pár krokov za našou spoločnou hranicou. Viedli zo Slovenska do Poľska. Pohyb veľkého 300 kilogramového medveďa zachytili na hranici nielen Poliaci, ale aj my. "Stretávame sa bežne so stopami divokej zveri, ale v tomto prípade sú medvedie stopy veľkou vzácnosťou. Ide už o druhý prípad, kedy sme takéhoto migranta neprichytili pri čine v priebehu niekoľkých mesiacov," dodal Tokarczyk.

"Tú hranicu kreslil človek, nie medveď, tak im je to úplne jedno, kde sa momentálne vyskytujú. Tam kde nachádzajú lepšie podmienky pre život, tak sa lokálne presúvajú, či už za potravou, alebo za možnosťou vyvádzania mladých," vysvetlil Jozef Hybler zo štátnych lesov TANAP-u.

​Migrácia medveďov cez hranice nie je zriedkavá. V minulosti jeden medveď precestoval hneď niekoľko štátov.

"Mali sme prípad mladého medveďa, ktorý prešiel z Poľska na Slovensko a do Maďarska, vrátil sa zas späť do Poľska, potom na Ukrajinu a skončil niekde pri Rumunsku. Medvede nezaujímajú hranice štátov," povedal Jan Krzeptowski z Tatranského parku.

Nášmu medveďovi sa v Poľsku zdá sa páči, je však možné, že sa predsa len vráti domov. "Hlavne tie mladé jedince častokrát vyhľadávajú nové lokality, kde by mohli si nájsť to svoje živobytie, ale niekedy sa stáva, že nenájdu to vhodné a vrátia sa späť," uzavrel Hybler z TANAP-u.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy