Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Drzosť turistov nemá hraníc. Fotografiami medvedích brlohov neohrozujete len seba, ale aj mláďatá
Zdielať na

Drzosť turistov nemá hraníc. Fotografiami medvedích brlohov neohrozujete len seba, ale aj mláďatá

VYSOKÉ TATRY / Niektorí tatranskí turisti sa zrejme nudia a vyhľadávajú nové adrenalínové zážitky. Fotia sa pred alebo aj priamo v medvedích brlohoch. To sa však nemusí vždy dobre skončiť. Stretnutie so zúrivou medveďou mamou môže byť ich posledným zážitkom.

Ochranári sa nestačia čudovať, čoho sú ľudia schopní a aké zábery končia v archívoch ich mobilných telefónov a na sociálnych sieťach.

Keď videli pracovníci medviedieho tímu zo Štátnej ochrany prírody video a tieto fotografie zachytávajúce mláďatá v prírode, došli im slová. Turistov je počas tejto covidovej doby v prírode veľa, ale zrejme niektorí nemajú žiadne zábrany. "Hlavne v tomto roku je to už piaty prípad, kedy Štátna ochrana prírody zachytila na sociálnych sieťach fotografie a videá mladých medvediat, pri ktorých sa nenachádza vodiaca medvedica," povedal člen zásahového tímu pre Medveďa hnedého Michal Haring.


Podľa ochranárov a lesníkov sú takéto zábery neetické, ľudia sú dokonca schopní vojsť až do vnútra brlohu. Tým  však porušujú zákon a hazarduju nielen so svojim životom, ale ubližujú aj medvedím mláďatkám.
"Ohrozujú seba, lebo  vodiaca medvedica si bude prirodzene tie svoje mladé chrániť, v niektorých prípadoch sa môže stať, že už sa nevráti a tým pádom sú ohrozené aj mláďatá," dodal Haring.


Jeden taký konkrétny prípad sa stal približne pred rokom. A opäť v tom boli zapletení ľudia. Niekto vyrušil dve mláďatká a ich mama sa k ním potom už nevratila. Máša a Filip skončili nakoniec v Košickej zoologickej záhrade. Bez nej by len tak samy v prírode zahynuli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy