Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Sezóna lyžovania ešte nekončí. Prepisuje sa história. Tento rok si môžete zalyžovať až do 9. mája
Zdielať na

Sezóna lyžovania ešte nekončí. Prepisuje sa história. Tento rok si môžete zalyžovať až do 9. mája

TATRY / Lyžovačka v Jasnej a vo Vysokých Tatrách sa predlžuje do 9. mája. Navyše vďaka uvoľneniu opatrení začnú od utorka premávať aj kabínkové lanovky. A to znamená, že pozornosť lyžiarov sa teraz upiera smerom na ikonické Lomnické sedlo, na najvyššie položenú zjazdovku na Slovensku.

Prvého mája sa chodilo do Vysokých Tatier manifestovať, ale dnes vymenili turisti transparenty za lyže. V minulosti bola iná doba a na začiatku mája boli v Tatranskej Lomnici oslavy príchodu jari. Počasie bolo tiež iné. Lyžiari si symbolicky aj dnes priniesli do Tatier retrospomienky. 

Jedna z turistiek sa pochválila lyžami a lyžiarkami, ktoré majú vyše 40 rokov. "No ja som to poňala retro, lebo som si zobrala staré lyže a koľko majú rokov,  nooo 40," lyžiarka Oľga z Košíc. Pôvodný plán bol, že na zjazdovkách v Jasnej a na Štrbskom Plese sa bude lyžovať iba do 2. mája. Ale tatranské počasie je vo vyšších polohách mimoriadne prajné a tak sa prepisujú historické štatistiky. "Lyžovačka nekončí, a pokračuje ako v Jasnej tak aj na Štrbskom Plese až do 9. mája," informoval hovorca tatranských stredísk, Marián Galajda. "Ešte nikdy v živote som nelyžovala na prvého mája, takže super," povedala jedna z lyžujúcich. "Ja to určite chcem využiť, keď sa bude lyžovať ešte ďalší týždeň, veľmi sa na to teším," komentovala predĺženie sezóny návštevníčka. 

Všetko závisí od počasia

Ak to nepokazí počasie, už v utorok sa otvorí najvyššie položená tatranská zjazdovka v Lomnickom sedle. Doposiaľ to nebolo možné, kabínkové lanovky nemohli byť v prevádzke, od pondelka sa ale opatrenia menia a adrenalínová lyžovačka ako bonus na záver sezóny by nemala chýbať. "V Lomnickom sedle už je mašina a čaruje. Všetci dúfame, že vyčaruje naozaj perfektnú lyžovačku na ikonickej zjazdovke vo Vysokých Tatrách," informovala hovorca Marián Galajda. Od pondelka sa v oboch strediskách menia aj opatrenia, rúško, dezinfekcia a rozostupy zostávajú samozrejmosťou. Zmena nastáva v tomto prípade: "už stačí negatívny test nie starší ako 72 hodín. To je zásadná informácia a sú zadefinované výnimky, ktorými je možné tento test nahradiť," doplnil hovorca Marián Galajda. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy