Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Od začiatku roka bolo na Slovensku tretie výraznejšie zemetrasenie. Ktoré lokality zasahuje najčastejšie?
Zdielať na

Od začiatku roka bolo na Slovensku tretie výraznejšie zemetrasenie. Ktoré lokality zasahuje najčastejšie?

SLOVENSKO / Po pondelňajšom nočnom zemetrasení s epicentrom pri Viedni obyvatelia bratislavského kraja zasielali seizmológom hlásenia s popisom, ako to cítili. Seizmológovia očakávali, že prídu ďalšie dotrasy. A aj prišli. Viac ako dve desiatky. Od začiatku roka to boli už tretie výraznejšie otrasy zeme na Slovensku.

Tesne po zemetrasení v noci z 19. na 20. apríla začali seizmológom obyvatelia bratislavského kraja zasielať hlásenia. "Máme 190 makroseizmických dotazníkov od obyvateľov Slovenska, ktoré pocítili zemetrasenie," hovorí seizmológ Ústavu vied o Zemi SAV Kristián Csicsay. Ľudia popisovali zemetrasenie ako slabé chvenie, v niektorých prípadoch zaštrngali sklá na oknách, žiadnu škodu ale nikto nehlásil.

Najviac dotazníkov prišlo z Bratislavy

"Asi 90% a z toho väčšina z Petržalky a z vyšších poschodí," informuje Csicsay. Seizmológovia za necelé dva dni odvtedy zaznamenali ďalšie chvenia, tzv. dotrasy. "Nejakých 20 zemetrasení, boli slabšie," hovorí Csicsay. V rámci Slovenska Bratislava patrí k lokalitám s najčastejším zemetrasením.Obyvatelia hlavného mesta pocítili chvenie s podobnou silou len nedávno 30. marca tiež s epicentrom zemetrasenia pri Viedni. "Máme okolo 80 dotazníkov," hovorí Csicsay.

Na Slovensku sa objavujú aj zemetrasenia s epicentrami 

Aj keď Slovensko nepatrí ku krajinám, ktoré bývajú ohrozované silným zemetrasením, seizmológovia zaznamenávajú otrasy pomerne často a objavujú sa aj zemetrasenia s epicentrami na našom území. "Je ročne u nás zaznamenaných niekoľko desiatok zemetrasení a z toho zhruba 5-7 je zaznamenaných makroseizmicky," informuje riaditeľ Ústavu vied o Zemi SAV Ján Madarás. 

Makroseizmicky znamená, že ho pociťujú ľudia. Naposledy to bolo koncom januára tohto roku s epicentrom pri Handlovej a dosiahlo 3,2 magnitúda. Ďalšie dve boli presne pred rokom 24. a 30.apríla s epicentrom na Zemplíne a s magnitúdom 3,4 a 2,3. "Tam už máme evidované hlásenia o škodách," hovorí Csicsay. 

Ďalšia lokalita s častým zemetrasením je v okolí Komárna

"Ďalej na strednom Slovensku Banská Štiavnica a Banská Bystrica, na severe Žilina, podtatranská oblasť, na východe oblasť pod Vihorlatom," hovorí Madarás. 

Pre lokality na mapke označené červenou platia osobitné stavebné normy

"Súčasťou stavebných noriem je mapa seizmického ohrozenia," informuje Madarás. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy