Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mestskí policajti v Pezinku majú o problém navyše: Na sídlisku Muškát obťažujú obyvateľov svine
Zdielať na

Mestskí policajti v Pezinku majú o problém navyše: Na sídlisku Muškát obťažujú obyvateľov svine

PEZINOK / Dlhodobo neriešený problém zarastených vinohradov v Pezinku priniesol neželaný výsledok. Pod bytovkami chodia aj počas dňa diviačice so svojim potomstvom a ľudia majú strach. Mestskí policajti vyzývajú ľudí, aby nekŕmili zver, lebo môže dôjsť k nešťastiu. Chcú rozdávať pokuty.

V Pezinku na sídlisku Muškát do opustených vinohradov ľudia lákajú divú zver. Zver úplne stratila plachosť a aj ľudia sa diviakov neboja. Najväčším problémom je fakt, že zarastené vinohrady sa nachádzajú v tesnej blízkosti bytoviek. Diviačice s mladými prichádzajú až pod bytovku, kde hľadajú ľahko dostupnú obživu.

Kým jedni im potravu hádžu z okien, tí druhí to odsudzujú

"Šestnásť mladých a staré štyri, a to každý deň. Keby som išla za garáž, tak sa bojím ísť so psom," hovorí obyvateľka Pezinka. "Lebo sa tu kŕmia a nevieme tu s tým nič spraviť a bojíme sa tu chodiť. Oni tu aj cez deň chodia," hovorí obyvateľka.  

Mestská polícia plánuje zaviesť pravidelnú hliadkovú činnosť

Budú situáciu monitorovať. Policajti ľudí vyzývajú, že kuchynský odpad patrí do odpadu a nie pre zver. "Taktiež táto lokalita bude monitorovaná kamerovým systémov Mestskej polície Pezinok," informuje mestský policajt z Pezinka Igor Štrbík. 

Takéto správanie kritizujú aj poľovníci

Divá zver patrí do lesa a nie na sídliská. "Na Slovensku je africký mor ošípaných, v rámci eratikačného programu, na potlačenie tejto pandémie vydala Štátna veterinárna a potravinová správa SR určité usmernenia, poľovníci majú zákaz prikrmovať jadrovým krmivom," informuje viceprezident Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák. 

Polícia vyzýva obyvateľov, aby divú zver neprikrmovali 

"Vyzývam obyvateľov tohto sídliska, aby neprikrmovali divú zver v tejto lokalite," hovorí náčelník Mestskej polície v Pezinku Igor Schvarz. "Ak mestská polícia zistí páchateľa, ktorý sa takto zbavuje biologicky rozložiteľného materiálu, bude doriešený v zmysle zákona," informuje Štrbík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy