Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vakcínou Sputnik V by sa na Slovensku mohlo podľa Hegera očkovať už začiatkom mája
Zdielať na

Vakcínou Sputnik V by sa na Slovensku mohlo podľa Hegera očkovať už začiatkom mája

PRAHA / Vakcínou Sputnik V by sa na Slovensku mohlo začať očkovať začiatkom mája. Na tlačovej konferencii po štvrtkovom spoločnom rokovaní s českým premiérom Andrejom Babišom to povedal predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) s tým, že to bude za podmienky, ak bude proces schvaľovania vakcíny v poriadku.

Ďalšie dodávky Sputnika V budú podľa slov Eduarda Hegera na Slovensko dochádzať až vtedy, keď sa ňou začne očkovať, keďže aj vakcíny po istom čase expirujú. Heger odôvodnil dovoz ruskej vakcíny na Slovensko tým, že isté percento slovenskej populácie by inú vakcínu ako Sputnik V nechcelo. „Na slovenský trh sme ju doviezli preto, aby sme zaočkovali čo najväčší počet obyvateľov a dosiahli tak kolektívnu imunitu,” ozrejmil slovenský premiér. Zároveň doplnil, že Slovensko venuje Českej republike 10-tisíc kusov vakcíny Moderna. Český premiér tento akt solidarity ocenil.

Slovensko by malo mať podľa Babiša prioritu pri uvoľňovaní hraníc

Slovensko by malo mať prioritu pri uvoľňovaní hraníc. Uviedol to  vo štvrtok český premiér Andrej Babiš na spoločnej tlačovej besede predsedov vlád oboch štátov v Prahe. Dodal, že momentálne sa k tomu bližšie vyjadriť nevie, situáciu by mali prehodnocovať budúci týždeň. O uvoľňovaní opatrení by mali v Českej republike rozhodovať epidemiológovia. Poukázal však na vysoké čísla hospitalizovaných v českých nemocniciach.

Pred príchodom do Česka je v súčasnosti nutné vyplniť príjazdový formulár a predložiť buď negatívne výsledky z PCR testu alebo antigénového testu. Výnimku majú napríklad osoby, ktoré len prechádzajú cez krajinu, no ich tranzit nesmie trvať viac ako 12 hodín. Musia však mať pri sebe písomné potvrdenie o negatívnom výsledku antigénového testu, ktorý nie je starší ako 24 hodín alebo RT PCR testu, ktorý nie je starší ako 72 hodín.

Prvá zahraničná cesta Eduarda Hegera vo funkcii premiéra 

Návšteva Prahy je prvou zahraničnou cestou Eduarda Hegera (OĽaNO) vo funkcii premiéra. Ten sa na zámku v Lánoch stretol aj s českým prezidentom Milošom Zemanom. Neskôr sa delegácia presunula do Kramářovej vily, kde sa stretla s Babišom. Hegera v ČR prijme aj predseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil. Návštevu Heger ukončí položením venca k hrobu neznámeho vojaka na Národnom pamätníku na Vítkove. Slovenskú delegáciu tvoria aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy