Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Situácia sa zlepšuje aj v najhorších okresoch. Takto to vyzerá v okresoch Poprad a Kysucké Nové Mesto
Zdielať na

Situácia sa zlepšuje aj v najhorších okresoch. Takto to vyzerá v okresoch Poprad a Kysucké Nové Mesto

POPRAD/KYSUCKÉ NOVÉ MESTO / Poprad a Kysucké Nové mesto sú posledne dva okresy v čiernej farbe. Ešte do konca tyždňa tam budú platiť tie najprísnejšie pravidlá. Od pondelka sa už aj ich sfarbenie zlepší. A to znamená nádej, že aj tu sa budú môcť uvoľnovať opatrenia.

Optimistické čísla prichádzajú aj z najviac postihnutej dediny popradskeho okresu, zo Ždiaru. Ešte prednedávnom tu mali sto pozitívnych a ďalši ľudia skončili v karanténe.

Dedine pod Belianskymi Tatrami hrozilo, že ich prídu stražiť vojaci a policajti. Obavy mali z veľkonočných sviatkov a Ždiarčania nechceli byť tí, ktorí pokazia čisla v čiernom - popradskom okrese. Teraz majú za sebou dôležité testovanie.

"Disciplínou sa nám počas štyroch týždňov podarilo to, že výsledok je nula pozitívnych," uviedol starosta Ždiaru Pavel Bekeš.

Starosta verí, že slabšia farba na mape bude stále len a len blednúť. "Popradský okres je predsa len o tom cestovnom ruchu. Takže by to pomohlo veľmi týmto ľuďom," dodal Bekeš.

Čiernu farbu mal popradský okres aj pre mimoriadnu situáciu v nemocnici. Na oddelení so špeciálnym režimom je síce o polovicu menej pacientov, horšie to vyzerá na covidovom ARO.

"Dnes máme na oddelení so špeciálnym režimom hospitalizovaných 28 pacientov. Vyššie číslo sa nám tvorí na covidovom áre, tam máme dnes hospitalizovaných 9 pacientov na desiatich lôžkach,"  informovala hovorkyňa Nemocnice Poprad Sylvia Galajda.

​Druhým čiernym okresom na Slovensku je Kysucké Nové Mesto. Podľa miestnych je to aj preto, že sem veľa ľudí chodí za prácou. 

"V malom okrese, ako je Kysucké Nové Mesto, kde je 33-tisíc ľudí a máte 5-tisícového zamestnávateľa, plus firmy, ktoré sú na to naviazané, tak niekde sa to musí odraziť," skonštatoval primátor Kysuckého Nového Mesta Marián Mihalda.


Miestni obyvatelia však zdôrazňujú, že ku šíreniu koronavírusu naďalej prispievajú aj iné príčiny.
"Podľa môjho názoru, ľudia nedodržiavajú tie opatrenia... Sem tam vidno bez tých rúšok," povedali miestni.

Primátor mesta vidí dôvod aj v akomsi časovom sklze covidovej situácie v ich regióne oproti zvyšku Slovenska.
"Kysucké Nové Mesto bol ako posledný okres ako zelený, a teraz, keď ostatné okresy sa posúvajú do iných farieb, tak my ešte len dobiehame, a preto sme čierni," uzavrel primátor Mihalda.




Súvisiace články

Najčítanejšie správy