Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Známa meteorologička varuje: Ochladenie, ktoré čakáme, nie je bežné
Zdielať na

Známa meteorologička varuje: Ochladenie, ktoré čakáme, nie je bežné

SLOVENSKO / Pondelok máme ešte slnečný a teplý. Ale od západu sa približuje k nášmu územiu výrazná zmena, ktorá sa prejaví už v noci.

V noci očakávame zamračenú oblohu a dážď či prehánky 

Zvlnené studené frontálne rozhranie prinesie počas utorkovej noci zamračenú oblohu a dážď alebo prehánky. Na západe v utorok ráno postupne prebehne zmena dažďa na sneženie. Je predpoklad, že v utorok ráno bude na západe ležať mokrý sneh aj v okolí Bratislavy a Trnavy. V západnej polovici budú lokálne aj výdatné zrážky.

V noci bude teplota klesať na 4 až mínus 1°C, ale na juhu stredného Slovenska a na východe 10 až 5°C. Rozfúka sa silný severný vietor do 45, v nárazoch okolo 65 km/h.

Sneh môže komplikovať dopravu 

Spomínané frontálne rozhranie bude pozvoľna postupovať ďalej na východ a aj počas utorka prinesie zrážky. V západnej polovici a popoludní budú aj v Prešovskom kraji prevažne snehové prehánky, na juhu stredného Slovenska a vo Východoslovenskej nížine bude pršať. Zrážky budú ojedinele aj výdatné. V Žilinskom kraji budú lokality, kde môže za 24 hodín spadnúť 15 až 25 cm nového snehu, čo môže komplikovať dopravu.

Citeľne sa ochladí

Denná maximálna teplota dosiahne -1 až 6°C, na juhu stredného a východného Slovenska bude od 6 do 13°C, pričom najvyššia teplota sa bude dosahovať už v dopoludňajších hodinách.

Bude silno veterno

Viať bude prevažne severný vietor do 45, v nárazoch na západe a východe krajiny lokálne aj viac ako 70 km/h. Pri snežení a vetre hrozí tvorba snehových jazykov.

V stredu a aj vo štvrtok bude pokračovať prílev studeného a vlhkého vzduchu

Naďalej bude pokračovať oblačné, vlhké a chladné počasie. Sneženie sa v podobe prehánok bude naďalej vyskytovať aj v nížinách, bude silno veterno a na teplomeroch iba od slabého mrazu na severe po 8°C na juhu krajiny.

Jemné zlepšenie počasia sa ukazuje až počas víkendových dní

Bude stále viac oblakov na oblohe, ale bude menej zrážok, hranica sneženia sa zdvihne na asi 800 m a oteplí sa. Počas soboty a nedele by mohla maximálna teplota dosahovať od 5°C na severe po 13-14°C na juhu.
"Ochladenie, ktoré čakáme, nie je bežné," uviedla meteorologička a klimatologička Miriam jarošová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy