Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Je to síce malé zariadenie, no s veľkým významom. Pomôcku v boji proti koronavírusu požičiavajú zadarmo
Zdielať na

Je to síce malé zariadenie, no s veľkým významom. Pomôcku v boji proti koronavírusu požičiavajú zadarmo

KOŠICE / Lekári infekčných oddelení upozorňujú, že napriek klesajúcim číslam chorých na Covid, do nemocníc im privážajú pacientov s vážnymi dýchacími problémami, ktoré sa často končia smrťou. Lekári už pomerne dlho upozorňujú , že dobrou prevenciou je sledovanie hladiny okysličenia krvi. Preto sa spojili viacerí odborníci a prišli s riešením ako toto zariadenie dostať do domácnosti chorých s pomocou obvodných lekárov. Pripravili pre nich program na sharovanie , respektíve požičiavanie cez internet s okamžitou distribúciou.

Je to síce malé zariadenie, no s veľkým významom. Vďaka oximetru je možné predchádzať covidovým stavom, ktoré pacientov privádzajú až na umelú ventiláciu. S riešením ako pulzný oximeter dostať pomocou lekárov do domácností a úplne zadarmo prišli na košickom okresnom úrade.

"Tak ako každá domácnosť má teplomer, tak je dobré mať takúto pomôcku," zhodnotil spoluautor myšlienky a prednosta Okresného úradu Košice Martin Seman.

Skúsenosti infektológov sú väčšinou také, že ľudia prichádzajú už vo veľmi zlom stave. Do poslednej chvíle sa im dýcha dobre, no tento prístroj by zhoršenie stavu odhalil skôr. "Je to veľmi krátky čas, kedy sa to zlomí a ten pacient je v extrémne zlom stave. Potom už máme veľký problém toho pacienta adekvátne udýchať," uviedol primár kliniky infektológie Univerzitnej nemocnici Lousia Pasteura v Košiciach, Martin Novotný.

V boji proti ťažkému priebehu koronavírusu spojili sily štátna správa, zdravotníci, darcovia a technológovia. Vďaka nim môže lekár oximeter predpísať cez špeciálne navrhnutú aplikáciu a bez poplatkov. "Keďže lekári sú rôznej vekovej kategórie, celý systém bol navrhovaný tak, aby aj menej zručný lekár s výpočtovou technológiou dokázal pracovať. Stačí zadať úplne jednoduché údaje aby vedel oximeter priradiť,"  povedal generálny riaditeľ spoločnosti Antik Igor Kolla.

"Jednoznačne je to pomôcka pre obvodného lekára aby vedel, či ten pacient je už indikovaný na hospitalizáciu alebo je to ešte zvládnuteľné,"  myslí si primár  Martin Novotný.

"Nie každý dôchodca si to vie dovoliť. Samozrejme aj 20 eur je pre niekoho veľa,"  dodal prednosta Seman.

Ihneď po objednávke pacientovi môžu tento prístroj vyzdvihnúť príbuzní alebo známi priamo na okresnom úrade. Ak chorý človek takúto možnosť nemá vyjdu mu v ústrety.

"V takomto prípade vieme odoslať hasičský a záchranný zbor, ktorý donesie tento pulný oximeter do domácností. Pripravili sme aj jednoduchý návod na použitie, ktorý je v troch bodoch," ozrejmil Seman.

Zatiaľ je to pilotný projekt pre Košice a okolie, no sú ochotní pomôcť iným mestám. "Všetci lekári v meste Košice dostali e-mail, kde si klient vyzdvihne oximeter a ako ho vráti,"  uzavrel prednosta okresného úradu Seman.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy