Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Dobrovoľná vojenská služba nebude
Zdielať na

Dobrovoľná vojenská služba nebude

Zdroj: TASR/ Radovan Stoklasa/ilustračné

Nezávislí poslanci okolo Vladimíra Palka nezískali pre návrh novely zákona dostatočnú podporu

Snemovňa hlasovaním rozhodla, že nebude pokračovať v rokovaní o tomto bode. Podľa návrhu malo ísť o dobrovoľnú vojenskú službu v trvaní maximálne jeden rok, ktorá by preklenula súčasnú profesionálnu vojenskú službu a všeobecnú brannú povinnosť.

Vladimír Palko v tejto súvislosti uviedol, že slovenská armáda má problémy s naplnením stavu 15.000 profesionálnych vojakov. Ročná dobrovoľná služba tak mala pomôcť pri vstupe mladých ľudí do Ozbrojených síl SR. Jej kandidát by mal možnosť výberu, ku ktorému druhu vojska by sa prihlásil, no rátalo sa predovšetkým s pozemnými silami.

"Prioritne však novelou sledujeme naplnenie dikcie Ústavy SR, ktorá hovorí, že obrana vlasti je povinnosťou a vecou cti každého občana. Zabezpečenie obranyschopnosti vlasti je zákonite podmienené aj určitou vojenskou gramotnosťou," povedal pred časom Palko.

Príslušník dobrovoľnej vojenskej služby by poberal počas služby finančný príspevok, ktorý mal byť o jednu štvrtinu nižší ako základný finančný príspevok profesionálneho vojaka.

Armáda mu taktiež mala zabezpečiť všetky odvody do poistných fondov. Novela mala tiež priniesť určité finančné úspory najmä u krátkodobo nezamestnaných mladých ľudí hľadajúcich prvé zamestnanie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy