Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dôchodca sa snaží márne dostať k odškodnému, vinníka nevie vypátrať exekútor ani ministerstvo spravodlivosti
Zdielať na

Dôchodca sa snaží márne dostať k odškodnému, vinníka nevie vypátrať exekútor ani ministerstvo spravodlivosti

HUMENNÉ / V rukách má dva právoplatné rozsudky a napriek tomu sa k prisúdenému odškodnému nevie dostať. V redakcii pozorne sledujeme prípad 74-ročného Pavla Guľka z Humenného, ktorého zrazil cyklista. Vinník sa plateniu odškodného vyhýba, vypátrať ho nevie ani exekútor. A tak sa pán Guľko obrátil na ministerstvo spravodlivosti, ani tam však nepochodil.

74-ročný pán Pavol sa s vnučkou vybral na zmrzlinu a priamo na námestí ho zrazil cyklista. Dôchodca skončil s viacerými zlomeninami lebky v nemocnici. Ako hovorí, jeho život visel na vlásku. 29-Ročný cyklista sa zodpovedal pred sudcom. "Okresný súd Humenné uznal obžalovaného za vinného z prečinu ublíženia na zdraví, za čo mu uložil trest odňatia slobody v trvaní troch mesiacov s podmienečným odkladom výkonu uloženého trestu na skúšobnú dobu 12 mesiacov," informovala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. 

Trestný rozsudok je právoplatný a rovnako tak je aj ďalší verdikt o náhrade škody. Súd právoplatne rozhodol o tom, že cyklista má 74-ročnému pánovi Pavlovi zaplatiť viac ako dvojtisícové odškodné. Dôchodca sa ale k peniazom dostať nevie. "Tak isto poškodený má možnosť obrátiť sa na exekútora a žiadať nahradiť túto spôsobenú škodu cez exekučné konanie, pretože má exekučný titul, súdne rozhodnutie," vysvetlil advokát Milan Ficek. 

Toto pán Pavol urobil. No ani exekútor sa k cyklistovi dostať nevie. Poštu nepreberá a nemá ani žiaden majetok, na ktorý by mu mohol siahnuť. Dôchodca sa preto ešte v októbri obrátil na ministerstvo spravodlivosti so žiadosťou o odškodnenie. V týchto dňoch ale dostal ale zamietavú odpoveď. "Mi prišlo vyrozumenie, že nie som zaradený do násilných trestných činov a ja som nedbanlivostný trestný čin," priblížil Pavol Guľko. 

Medzitým pán Pavol zažil ďalšiu krutú hru osudu. COVID-19 ho pripravil o manželku. V nemocnici ležali v izbách vedľa seba. "Nazrel som do izby, pozerám, čierny vak na posteli, kde ležala, už som vedel, že je zle, ale nikto mi nepovedal, ani jeden z lekárov, že manželka zomrel. Považujem to za necitlivý prístup, je veľká noc, ona robila veľa pre kostol, mala na starosti kvetinovú výzdobu, takže dnes by bolo vyvrcholenie jej činnosti. Ťažko mi je," poznamenal. 

Odborník radí, že pán Pavol sa môže obrátiť na ten istý súd, ktorý rozhodoval o podmienke v trestnom konaní a oznámiť, že právoplatne odsúdený páchateľ dlh nezaplatil. "On je povinný v skúšobnej dobe, ktorá má bola uložená, nahradiť spôsobenú škodu. Ak tak neurobí, súd môže začať konanie o premene podmienky a môže skončiť vo výkone trestu odňatia slobody," upozornil Ficek. 

"Keby bol povedal, som nezamestnaný, nemôžem odškodniť. Ja by som počkal, či by som sa toho dožil, či nie. Ale aspoň by som vedel, že sa v ňom pohlo svedomie, že má snahu niečo urobiť," dodal Pavol. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy